Kultura

Collinsov slovar za besedo leta izbral “lockdown”

Medtem ko si vlade po vsem svetu v letošnji pandemiji covida-19 prizadevajo na različne načine zajeziti okužbe z novim koronavirusom, je angleški Collinsov slovar za besedo leta izbral besedo lockdown (zaprtje), poročajo tuje tiskovne agencije.

Pri Collinsovem slovarju so pojasnili, da so besedo izbrali, ker pomeni stroge omejitve potovanj, družbene interakcije ter dostopa do javnih mest, s katerimi so se morale soočiti na milijarde ljudi po vsem svetu.

Na ožjem seznamu desetih besed je kar šest takšnih, ki so povezane z letošnjo pandemijo. Poleg lockdown oz. zaprtje so bile še koronavirus, samoizolacija ter družbeno distanciranje.

Na seznamu se je med drugim znašla tudi beseda TikToker. To je izraz za osebo, ki pogosto uporablja aplikacijo za delitev videoposnetkov TikTok. Prav tako je na seznamu tudi kratica BLM, ki je okrajšava za geslo Črna življenja štejejo. Po definiciji Collinsovega slovarja gre za “gibanje, ki se bori proti rasno spodbujenem nasilju in zatiranju”.

Pri Collinsovem slovarju navajajo, da so letos zabeležili več kot 250.000 primerov rabe besede lockdown, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Lani samo 4000.

Slovenska beseda leta 2019 je bila podnebje.

“V letu 2020 je prevladovala pandemija. Lockdown je vplival na naš način dela, izobraževanja, nakupovanja, socializacijo,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala jezikovna svetovalka pri Collinsovem slovarju Helen Newstead.

“Ko številne države uvajajo drugo zaprtje po vrsti, ne gre, da bi slavili to besedo, je pa morda tista, ki je lahko povzetek letošnjega leta za večino sveta,” je še dejala.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so doslej po svetu potrdili več kot 50,2 milijona okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo več kot 1,2 milijona bolnikov.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button