Kultura

Mladi so knjigam nadeli e-preobleke

Dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor se z virtualno razstavo knjižnih ovitkov predstavljajo na Slovenskih dnevih knjige v Mariboru in vas vabijo k ogledu!

Se vam ob prebiranju proze pred očmi naslika zgodba? Ponavadi izbirate knjige, ki bi jih radi prebrali, po njihovi naslovnici? Takšnega izziva so se lotili mladi s Srednje šole za oblikovanje Maribor, ki so pod mentorstvom profesorice Lucije Mestnik pripravili virtualno razstavo knjižnih ovitkov in likovnih izdelkov, ki je sedaj na ogled v sklopu predfestivalskih produkcij Slovenskih dnevov knjige v Mariboru.

Mladi bralci in bralke so si izbrali eno izmed knjig s seznama, zbirko zgodb Maribor paralaksa Jerneje Ferlež in Petra Rezmana oz. Razvezani Ane Schnabl ali biografijo Jurija Hudolina z naslovom O smehu Zlatka Čordića. Nato so iz njihove vsebine izluščili podobe in ideje, ki so jih še posebej nagovorile ter jih prenesli na platnice. Knjižne ovitke so oblikovali s pomočjo digitalnih orodij, portret reperja Zlatka pa je zgovorno narejen v mešani analogni tehniki.

Projekta Oblečene knjige in Berideli

Razstava je del projektov Oblečene knjige in Berideli. Pri slednjem gre za pilotni projekt založbe Beletrina in Mladinskega kulturnega centra Maribor, v imenu katerega ga koordinira Nina Medved. V Berideli se je vključilo 10 srednjih šol iz vzhodne Slovenije. Dijaki so se ob mentorstvu profesorjev potopili v izbrana dela, nato pa ustvarjali v raznih oblikah in pristopih. Njihova ustvarjalnost sega od likovnih, literarnih do glasbenih in gledaliških izdelkov. Srednješolci bodo svojo ustvarjalnost predstavili na dveh velikih zaključnih produkcijah v sklopu festivalov Slovenski dnevi knjige v Mariboru ter Dnevi poezije in vina na Ptuju, ko bo izvedba dogodkov v živo znova možna.

Tačas pa vas vabimo k raziskovanju dela dijakov Srednje šole za oblikovanje iz Maribora, ki so se lotili »oblačenja« knjig: Nastja Podgoršek, Alma Adrović, Amadea Peršuh, Beti Trstenjak, Katja Bezjak, Lara Pintarič, Maša Pliberšek, Nika Kapus, Nika Osvald, Marko Felič, Žiga Hozjan, Andreja Trglavčnik, Lea Alicia Sauli in Simon Ploj.

 

 Nina MEDVED
Beti TRSTENJAK

Sorodni članki

Back to top button