Kultura

Kaj se je dogajalo v zakulisju novega filma, ki ga je snemal Mitja Okorn?

Mitja Okorn je na povabilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) posnel nov film o prebolevnikih COVID-19. Kako je potekalo snemanje in kaj se je dogajalo v zakulisju?

Film, o prebolevnikih COVID-19

Cepiti se ali ne cepiti se proti COVIDu-19? S tem vprašanjem se je ukvarjal tudi režiser Mitja Okorn, ko so ga povabili k pripravi dokumentarnega filma o prebolevnikih COVIDa-19. Na povabilo NIJZ, Ukoma in Ministrstva za zdravje se je odzval, hkrati pa se odločil, da bo snemal tudi film o zakulisnem dogajanju.

V njem Okorn razkriva, da je še pred začetkom snemanja zavladala panika. Izkazalo se je namreč, da ni cepljen. »Jaz sem ciljna publika, ki jo moramo prepričati, da se cepi. Jaz nisem bil nikoli proti cepljenju pa nikoli nisem bil za cepljenje,« je o svojem pristopu do snemanja dokumentarca razkril Okorn.

Zakulisni film prihaja na male zaslone. V njem izvemo še, da je bil projekt za Okorna, ki sodeloval tudi s hollywoodskimi zvezdniki, kakor je Will Smith, vse prej kot mala malica. “Nikoli še nisem bil tako živčen, nikoli še nisem imel take velike odgovornosti,” je priznal. Šele ko bi prepričal sebe, bi namreč lahko čiste vesti pomagal svetovati drugim.

Ljudje so se bali sodelovanja v filmu

Za snemanje so poiskali prebolevnike in njihove družine ter zdravstveno osebje, ki je skrbelo za zbolele za COVIDom-19. Mitja je priznal, da so imeli na začetku težave najti ljudi. “Ljudje se bojijo, ker so tiste, ki so se že izpostavili, napadli,” pravi.

Vprašanje cepljenja je močno razdelilo Slovence. “Preveč smo zastrupljeni s tem, kar smo prebrali na Facebooku, kaj nam je nekdo serviral. Vsi so se že odločili samo zase in potem samo iščejo tisto, kar podpira njihova stališča,” pravi Luka Štigl, kreativni producent filma. Pomembno se mu je zdelo, da so bili neodvisni. To pomeni, da so lahko sami izbrali ljudi, da niso imeli navodil, kaj bi morali ti ljudje povedati. “Tako bomo dobili celovito zgodbo in si ustvarili lastno mnenje,” je prepričan Štigl.

V zakulisnem filmu režiserja Jana Koka vidimo, kakšno je bilo razmišljanje Okorna v različnih fazah produkcije. Pa tudi kako se je odzival na goste in njihove zgodbe ter kaj si ostali člani snemalne ekipe mislijo o COVIDu-19 in cepljenju. Poglejte, kakšno odločitev je sprejel na koncu in do kakšnega sklepa je prišel.

Mlad.si
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button