KulturaNovice

Book Depository se zapira! Kam zdaj po angleške knjige?

Sporočamo žalostno novico za vse ljubitelje angleške literature: Book Depository se zapira. A na tvojo srečo obstajajo alternative, ki ti bodo pomagale prebroditi izgubo.

Book Depository je spletna stran, ki je poznana vsakemu pravemu knjižnemu molju. Ima namreč toliko angleških knjig, kot ti jih srce poželi. In najboljša stvar: brezplačna poštnina. Ampak vsega lepega je enkrat konec in era Book Depositoryja se zaključuje.

Začetek konca ali kako je Jeff Bezos umoril Book Depository

4. aprila je po družbenih omrežjih završalo. Book Depository je namreč oznanil, da se 26. aprila zapira. Seveda zvesti uporabniki in oboževalci, ki so izrazili svojo žalost ob mračnem dogodku, s komentarji preplavili omrežja. Spletna knjigarna je bila namreč ena redkih, če ne skoraj edina, ki je (zdaj počasi že lahko govorimo v pretekliku) dostavljala po celem svetu. In to brez poštnine.

Kar pa seveda ni pogodu multimilijarderju Jeffu Bezosu. Book Depository, ki je nastal leta 2004, je Amazon vzel pod svoje okrilje leta 2011, kjer je deloval vse do sedaj. Po poročilih britanskega The Guardian naj bi šlo pri Amazonu za čistko. Ta naj bi vključevala ukinitve številnih delovnih mest v kategorijah “naprave” in “knjige”.

Kam sedaj na spletu po angleške knjige?

Seveda Book Depository ni bil edini, ki je v Slovenijo dostavljal naslove v angleškem jeziku, je pa bil skoraj edini, ki je to počel brezplačno in brez dodatnega carinjenja. A vseeno obstajajo alternative. Ena izmed njih je Blackwells, ki se lahko pohvali s kar razumnimi cenami. Prav tako naj bi bila cena poštnine in carine všteta v ceno izdelka. Kje se zatakne? Na slovenski carini, kakopak. Kljub temu, da naj bi cena carine že bila všteta, se slovenski carinki po poročilih uporabnikov še vseeno odločijo, da bodo zaračunali kakšen evro zraven.

Druga alternativa je Wordery, ki naj bi prav tako v Slovenijo dostavljal brezplačno in s vključeno carino v ceno izdelka. Ta ostaja primerljiva s tistimi na Book Depositoryju in Blackwellsu. Za tretjo alternativo pa obstaja tudi World of Books, ki prodaja rabljene izdaje, vendar je tam cena poštnine 2.50 funta na izdelek.

Seveda obstajajo alternative Book Depositoryju, ki ne izvirajo iz Amazona. (vir)

Tudi znotraj meja se kaj najde

Da pa ne bomo gledali samo v tujino, se lahko obrnemo tudi na lokalne knjigarne. V zadnjih letih sta Mladinska knjiga in Felix začutila potrebo po tuji literaturi, saj se ta ni prevajala dovolj hitro, in stopila v korak s časom. Tako je v njunih poslovalnicah mogoče zasledi številne stripe, mange in romane v angleškem jeziku.

Problem nastane, da je zaloga povsem odvisna od poslovalnice. Ljubljanske in mariborske imajo običajno večje zaloge čtiva kot recimo celjske. Tukaj seveda vstopita tudi njuni spletni poslovalnici. Tam se zatakne samo takrat, ko bi želel imeti kakšen bolj obskuren naslov. So pa prodajalke včasih tako prijazne, da so pripravljene kaj naročiti v poslovalnico, če se le opogumiš in vprašaš.

Tudi slovenske knjigarne so kar precej hitro stopile v korak s časom, a se včasih zatakne pri kakšnih obskurnih naslovih. (vir)

Marina BAJIĆ
Unsplash, Instagram

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button