Potovanje

Dvorana Štuk se je za en večer prelevila v Makedonijo

Po dobrih dveh letih se je v živo ponovno vrnil Tematski večer, ki je bil tokrat obarvan v Makedonske barve. Dobra domača hrana in pijača, prijetno vzdušje in zabavna glasba, so makedonske študente celo vzpodbudili k plesu.

Tematski večeri so se vrnili v dvorano Štuk

V preteklih letih smo se sprehodili po Indiji, Kubi, Braziliji, Japonskem … Letos pa smo se za kratek čas »odpravili« v Makedonijo. Dvorana Štuk se je prelevila v Makedonijo v malem. Zadišalo je po domači tradicionalni hrani, odmevala je prijetna in zabavna makedonska glasba vseh zvrsti in slišala se je debata makedonskih študentov, ki trenutno živijo v Mariboru.

Dogodek so ponovno organizirali študentje iz Oddelka za mednarodno sodelovanje, ki so poskrbeli za prijetno makedonsko vzdušje. V uvodnem delu so ob zanimivi in sproščeni okrogli mizi gostili 10 makedonskih študentov, ki so se odločili za študij v štajerski prestolnici. Ob sproščenem povezovanju Mitje Marina, so gostom zaupali, kakšen je bil prehod iz makedonske kulture v slovensko, kako so se znašli v novem okolju in kaj jim je predstavljalo največje probleme. Če ste bili v času njihovega pripovedovanja prisotni v dvorani, verjetno nikdar ne bi rekli, da je bil slovenski jezik zanje največja ovira.

Makedonija
Manjkalo ni niti makedonsko vino.

Za na konec pa še makedonski ples

Po okrogli mizi so se lahko udeleženci sprehodili po raznih stojnicah, kjer so spoznali makedonsko naravo, znamenitosti, kulturo, jezik ter hrano in pijačo. Gostje so si prav tako lahko ogledali kakšna je makedonska tradicionalna noša. Ob prijetnem druženju je potekala še kratka nagradna igra za najbolj izvirno posneto fotografijo v makedonsko obarvanem »photo boothu«. Izvirnost nastalih fotografij je bila resnično neverjetna.

Makedonski študentje, ki so predstavljali večino udeležencev, so ostalim gostom  z veseljem in ponosom predstavljali svojo državo. V kratkem kvizu, ki so ga pripravili na stojnici za naravo in znamenitosti, so z veseljem pomagali pri odgovarjanju na vprašanja. Bili so izjemno navdušeni, da so prav njihovo domovino za kratek čas prestavili na Štuk. Ko je iz zvočnikov pričela zveneti makedonska folklorna glasba, niso ostali dolgo na miru. Mladi Makedonci so se hitro sklenili v krog in nam prikazali še njihov tradicionalni ples.

Oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM
Patrik KOCIPER
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Sorodni članki

Back to top button