Potovanje

Pred odhodom na dopust preveri veljavnost svojih dokumentov!

Na ministrstvu za notranje zadeve so pred začetkom poletnih počitnic pripravili nekaj nasvetov glede ravnanja z dokumenti za prestop državne meje. Svetujejo, da pred odhodom v tujino skrbno preverite veljavnost dokumentov ter kako ravnati in kam se obrniti po pomoč v primeru izgube ali pogrešitve dokumentov, da ne bi postali tarča zlorab.

Do konca leta bo potekla veljavnost nekaj več kot 27.000 potnim listom in skoraj 73.000 osebnim izkaznicam, zato na ministrstvu svetujejo, da ob načrtovanju potovanj in poletnih dopustov pravočasno preverite, ali imate ustrezen in veljaven osebni dokument za potovanje.

“Trenutno ima veljaven potni list 667.507 državljanov, osebno izkaznico pa 1.837.086 državljanov,” so navedli v sporočilu za javnost.

Kam lahko potujem z osebno izkaznico?

Spomnili so, da lahko slovenski državljani z veljavno osebno izkaznico vstopijo in prebivajo do 90 dni v vseh državah Evropske unije, državah Evropskega gospodarskega prostora, Švici, Albaniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori, Severni Makedoniji, Gibraltarju, Martiniku, Moldaviji, Monaku, San Marinu in na Azore. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ob tem svetuje, da v izogib zapletom na Gibraltar potujete s potnim listom.

Za obisk drugih držav je treba imeti veljaven potni list. Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več. Zato svetujejo tudi, da se v primeru potovanja predvsem v države z vizumskim režimom pravočasno pozanimate o posebnih pogojih vstopa v te države na turističnih agencijah, spletnih straneh ali diplomatsko-konzularnih predstavništvih tujih držav.

Kako do novega dokumenta?

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice je mogoče vložiti na katerikoli upravni enoti. Ministrstvo priporoča, da vlogo vložite vsaj 10 dni pred dnem potovanja, državljani, ki se znajdejo v stiski in potrebujejo dokumenta hitreje, pa lahko prosijo za tako imenovano prioritetno ali nujno izdelavo dokumentov, so dodali. To pomeni, da sta potni list in osebna izkaznica izdelana in odpremljena na pošto v roku enega delovnega dne, vendar pa takšna izdelava za državljana pomeni tudi dodatne stroške, saj je ob vlogi treba plačati dvojno upravno takso.

Kot je navedeno na spletni strani e-uprava se cena izdelave osebne izkaznice giblje od 21,87 do 29,53 evra, odvisno od vrste oziroma dolžine veljavnosti tega dokumenta. Strošek izdelave potnega lista pa od 37,37 do 48,67 evra.

Kaj storiti, če izgubim ali mi ukradejo osebni dokument?

Ob izgubi, pogrešitvi ali kraji dokumentov mora državljan o tem čim hitreje obvestiti katerokoli upravno enoto. Prijava pogrešitve zgolj na policijski postaji ne zadošča. Izgubo je treba prijaviti najkasneje v roku osmih dni oziroma v roku osmih dni po prihodu v Slovenijo. Na ministrstvu ob tem opozarjajo, da opustitev naznanitve lahko privede do zlorabe dokumenta in identitete. Je pa hkrati prekršek, za katerega je predpisana globa od 125 do 400 evrov.

Če ostane državljan brez potnega lista ali osebne izkaznice v tujini, se lahko obrne na najbližje diplomatsko-konzularno predstavništvo Slovenije. Naznanitev pogrešitve potnega lista namreč lahko opravi tudi tam, za prihod domov pa se mu izda potni list za vrnitev.

Vlogi za izdajo potnega lista za vrnitev je treba predložiti dve fotografiji. Zakon o potnih listinah določa, da mora organ, pristojen za kontrolo prehajanja čez državno mejo, državljanu, ki nima veljavne potne listine, njegovo državljanstvo in istovetnost pa nista vprašljiva, dovoliti prihod v državo. To pride v poštev, kadar državljan ostane brez potovalnega dokumenta v eni od sosednjih držav.

Če državljan z dokumentom skrbno ravna, pa ostane brez njega v okoliščinah, ki jih sam ni mogel preprečiti, na primer kraja iz stanovanja ali rop, pa je priporočljivo, da to takoj prijavi tudi najbližji policijski postaji, ki izda ustrezno potrdilo o prijavi.

Če dokument znova najdeš, ga ne uporabljaj!

Prav tako je pomembno, da v primeru, ko dokument, ki ga je državljan naznanil kot pogrešanega, ukradenega ali izgubljenega, ne uporablja več, če ga ponovno najde. Pri prehodu meje ima lahko težave.

Zaradi zaščite pred zlorabo identitete s strani tretje osebe, ki bi morebiti želela uporabiti ukraden, pogrešan ali izgubljen potni list ali osebno izkaznico kot svojo, se namreč Interpolu dnevno posreduje podatke o serijskih številkah takšnih neveljavnih listin. Morebitno najdbo je zato treba sporočiti upravni enoti, so še navedli na notranjem ministrstvu.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button