Tehnologija

Inovatorji iz Šentjerneja ustvarili brezstični kropilnik za blagoslovljeno vodo

Inovatorji in konstruktorji iz Šentjerneja so se po tistem, ko so spomladi na podlagi navodil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa blagoslovljeno vodo umaknili iz kropilnikov po cerkvah, lotili iskanja načina, da bi jo ponovno vrnili na mesto ob vstopu v cerkve. Nastal je brezstični kropilnik s prvinami slovenske dediščine.

Po navdihu inovativnosti Josefa Ressla so se konstruktorji in inovatorji iz Šentjerneja letos lotili razvoja brezstičnega kropilnika za blagoslovljeno vodo. Za tiste, ki ne veste kdo je Josef Ressel. Ressel je pred 200 leti na reki Krki med Dobravo in Kostanjevico razvijal enega pomembnejših svetovnih izumov, ladijski vijak,

Nastal je inovativni izdelek slovenske domače obrti. Izdelan je iz masivnega lesa na tradicionalen način sodarske rokodelske dejavnosti. Zraven pa ima dodano t. i. UV touch tehnologijo.

Prve slovenske brezstične kropilnike so že postavili v župnijah Dravlje Ljubljana, sv. Jakob Ljubljana, Grosuplje, Stara Cerkev, v stolni župniji Novo mesto in v Podgorica v Črni gori, je sporočil vodja projekta Stane Bregar.

V trenutni zdravstveni situaciji, ko v cerkvah ni možna uporaba blagoslovljene vode, je takšen kropilnik dobrodošla novost v cerkvenem prostoru. Ko bodo ukrepi dovoljevali obisk cerkvenih obredov, se bodo verniki ob vstopu v cerkev zopet lahko pokrižali z blagoslovljeno vodo, je dodal.

Kropilnike je možno vstaviti v obstoječe samostoječe kropilnike, možna pa je tudi umestitev nad obstoječe stenske kropilnike.

 

 STA
Župnija Ljubljana Dravlje

Sorodni članki

Back to top button