Tehnologija

Bitstamp: več kot polovica malih vlagateljev vlaga v kriptovalute

Več kot polovica malih vlagateljev na pomembnih evropskih trgih - v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji, na Nizozemskem in v Veliki Britaniji - vlaga v kriptovalute, je pokazala anketa kripto borze Bitstamp. Med institucionalnimi odločevalci jih skoraj tretjina načrtuje povečanje investicij v to premoženje, so dodali.

Ljudje bi vlagali v kriptovalute, a je težava znanje

Anketa, ki so jo med 23 tisoč malimi vlagatelji in 5 tisoč institucionalnimi odločevalci po svetu izvedli po naročilu Bitstampa, kaže na nadaljevanje zanimanja za vlaganje v to premoženje. V Evropi je bilo v anketo vključenih 10 tisoč malih investitorjev in več kot 2 tisoč institucij.

Kot so povzeli v Bitstampu, se je delež malih vlagateljev, ki vlagajo v kriptovalute na ključnih evropskih trgih, povečal z aprilskih 45 odstotkov na 52 odstotkov. Eden od izzivov pri vlaganju v to premoženje je znanje. Vsak vprašani v Evropi je odgovoril, da bi vlagal v kriptovalute, a nima dovolj znanja. Ta delež je bil največji v Veliki Britaniji, kjer se je z aprilskih 25 odstotkov ta delež zvišal na 31 odstotkov.

Zadnja negativna gibanja na trgih so sicer nekoliko zmanjšala zaupanje evropskih vlagateljev v kriptovalute. Med malimi vlagatelji jih je to premoženje kot zaupanja vredno označilo 52 odstotkov, aprila je bilo takih še 54 odstotkov. A so razlike po državah očitne; v Veliki Britaniji je delež padel z 52 na 42 odstotkov, v Nemčiji pa je porasel s 56 na 63 odstotkov.

Rezultati ankete kažejo tudi, da vse več malih vlagateljev pogreša ustrezno regulacijo trga kriptovalut. Na evropskih trgih je bilo takih 26 odstotkov, kar je tri odstotne točke več kot aprila. V Španiji je denimo 34 odstotkov vprašanih ocenilo, da je regulacija trga nezadostna.

Skoraj polovica vprašanih bi bila pripravljena plačevati s kriptovalutami

Okrepil se je tudi delež tistih, ki so kriptovalute pripravljeni sprejeti kot široko razširjeno plačilno sredstvo. Da bi bili za vsakodnevne izdatke pripravljeni plačevati s kriptovalutami, je ocenilo 47 odstotkov vprašanih potrošnikov, kar je sedem odstotnih točk več kot aprila. V Španiji je takih skoraj dve tretjini (61 odstotkov) vprašanih, še navaja Bitstamp.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button