Tehnologija

Nemo HD in Trisat bi lahko poletela v nedeljo

Izstrelitev rakete Vega s slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat z izstrelišča v Francoski Gvajani, ki je bila predvidena za petek zjutraj po srednjeevropskem času, so zaradi neugodnih vremenskih razmer preložili najmanj do nedelje, so za STA sporočili iz Centra odličnosti Vesolje-SI.

Raketo vesoljskega podjetja Arianespace Vega, na kateri je vse skupaj 53 satelitov, bi morali iz Kourouja po prvotnih načrtih izstrelili danes ob 22.51 po lokalnem času oziroma v petek ob 3.51 po srednjeevropskem.

A so zaradi neugodnih vremenskih razmer v višjih plasteh ozračja nad vesoljskim centrom v Francoski Gvajani izstrelitev preložili najmanj do nedelje. Tako so namreč STA sporočili iz Centra odličnosti Vesolje-SI, kjer so razvili satelit Nemo HD.

Kot piše na spletni strani podjetja Arianespace, so za četrtek zvečer napovedane neugodne vetrovne razmere. Tako izstrelitev takrat ne bo mogoča. Preložili so jo najmanj do sobote ob 22.51 po lokalnem času oziroma nedelje ob 3.51 po srednjeevropskem. Raketo bodo v vesolje poslali samo, če bo to dopuščalo vreme. Dodali so, da so raketa in sateliti stabilni in varni.

To je že tretja preložitev izstrelitve slovenskih satelitov. Prvič je bila predvidena septembra lani, a so jo zaradi spodletele izstrelitve rakete Vega julija lani preložili. Nato so izstrelitev načrtovali za marec letos, a jo je preprečila pandemija covida-19.

 

 STA
 UM

 

Sorodni članki

Back to top button