Šport

Red Bull Snow Thrill, se še spomniš?

Najprej sta bila Aljaska in Chamonix, kmalu po tem pa še Kanin. Red Bull Snow Thrill je bilo prvo in kultno freeride smučarsko tekmovanje, ki je na sneg prineslo tudi široke freeride smuči ...

V Sloveniji se je freeride smučanje, ki so ga sicer mnogi mešali z ekstremnim alpinističnim, pojavilo precej zgodaj. Med prvimi, ki so se ga lotili bolj resno, so bili izkušeni smučarji s krvavških grbin in bovški “smučarski posebneži”, ki jih je za novo smučarsko disciplino navduševal Marko Šimenc. Mac je leta 2001 pripravil tudi prvo freeride tekmovanje v Sloveniji, ki ga je pod okrilje takoj vzel tudi Red Bull. Načrtovana lokacija je bil od začetka Kanin, a že prvo leto ga je izpod Prestreljenika odpihnil veter. Izveden je bil na rezervni lokaciji – Vršiču, na pobočjih pod Grebencem in Šitno Glavo. Zmagal je Avstrijec Wolfgang Huber in led je bil prebit …

Kakšna so bila pravila?

Red Bull Snow Thrill, Kanin, Varnost, pravila, smučanje, 2005,
Foto: Mason Mashon/Red Bull Content Pool (slika je simbolična)

Podobna kot ta, ki se uporabljajo še danes… Rezultat je predstavljal seštevek točk, ki so jih tekmovalcem, glede na nastop, podelili sodniki. Ocene so delili na podlagi petih kriterijev, od katerih je bil prvi ključen in je predstavljal osnovo tudi za ocene na podlagi ostalih štirih:

  • Izbira linije: pomembna je iznajdljivost tekmovalca pri izbiri linije, kot tudi težavnost izbrane linije (naklon, lokacija linije na hribu, snežne razmere, ovire in tveganje).
  • Kontrola: šteje kontrola nad telesom med vožnjo. Padec šteje kot “popolna izguba kontrole”.
  • Ritem: bolj tekoča je vožnja, višja je ocena. Najslabše tu je ustavljanje.
  • Tehnika: samo to… tehnična dovršenost.
  • Agresivnost: vključuje hitrost in skoke, kot tudi stopnjo tveganja in predanost, ki jo tekmovalec vloži v svojo linijo.

Varnost je bila tudi takrat na prvem mestu!

Med ogledom in tekmovanjem so morali vsi tekmovalci nositi čelado, zaščito za hrbet, nahrbtnik in delujočo lavinsko žolno. Med tekmovanjem so bili tekmovalni kombinezoni (drsenje in slaba zaščita) prepovedani; tekmovalci so morali nositi »normalna« smučarska oblačila.

2002 in 2003: drugič odpadlo, tretjič že v povezavi z Red Bull Snow Thrillom

Naslednje leto tekmovanje spet odpihne veter, dodatno pa ga odnese še nevarnost plazov, zato je odpovedano. A organizatorji ne obupamo in leta 2003 se priključimo seriji Red Bull Snow Thrill, saj najboljši Slovenec in najboljši tujec dobita vabilo na štart legendarnega dogodka v Chamonixu. Najboljši je na koncu domačin Deni Vučič, ki s spektakularnim skokom premaga močnega Romuna Iona Trandafirja. Oba se nato udeležita tekmovanja Red Bull Snow Thrill v Chamonixu, kjer Romun pride v finale, Vučič pa obkrožen s profesionalnimi freeriderji doživi “reality check” in se znajde na repu liste rezultatov.

2004: novo ime in veliko zanimanje

Red Bull Snow Thrill, Kanin, Varnost, pravila, smučanje, 2005,
Foto: Mason Mashon/Red Bull Content Pool (slika je simbolična)

Leta 2004 se tekmovanje na Kaninu prvič izvede z uradnim nazivom Red Bull Snow Thrill kvalifikacije in zares postane mednarodno. Najboljša sta Novozelandec Andrew Gowans in Avstrijka Lorraine Huber. Najboljši Slovenec je Jani Pogačar na 6. mestu. Dekleta tekmujejo prvič, a brez Slovenke na štartu. Vabilo spet dobijo najboljši na tekmi in najboljši Slovenec. V Chamonixu se z izvedbo tekmovanja zaplete, zato ga prestavijo na italjansko stran Mont Blanca, natančneje pod goro Monte Rosa, a žal tudi na leto kasneje. Leta 2005 se tekma v Italiji odvije, Jani Pogačar pa ima veliko srečo v nesreči, ko na tekmi sproži ogromen plaz, po nekaj sekundah pa iz njega prismuča. Zato ga povabijo tudi v ZDA, kot gosta oddaje Good Morning America.

2005: najbolj obiskano in zadnjič

Leta 2005 je slovensko tekmovanje najbolje obiskano, na marčevski vikend, ko je tekmovanje potekalo, pa smo po Bovcu hodili v natikačih. Na hribu smo v nekem trenutku namerili kar 21 stopinj celzija. Nič kaj odlične razmere za tekmovanje, a je bilo to izpeljano brez večjih težav. Prvo mesto pri moških je tokrat pripadlo odličnemu Janiju Pogačarju, ki je za seboj pustil Britanca Gavina MacKaya. Pri ženskah je zmagala zgovorna Britanka Jo Guest. Zmagovalca sta si priborila štartna mesta na Red Bull Snow Thrillu 2006, ki se je spet zgodil pod Monte Roso. To je bilo tudi zadnje tekmovanje s tem imenom, Red Bull pa je “štafeto” predal drugim. Danes najboljši smučarji freeriderji tekmujejo v seriji Freeride World Tour, s tekmovanji po vsem svetu.

 

 Red Bull
Ulrich Grill / Red Bull Content Pool, Mason Mashon/Red Bull Content Pool

Sorodni članki

Back to top button