Šport

Simone Biles poskrbela za peto gimnastično prvino, ki bo nosila njeno ime

Slovita ameriška telovadka Simone Biles je sinoči v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Antwerpnu, kjer se telovadci borijo tudi za mesta na olimpijskih igrah v Parizu 2024, uprizorila sanjsko vrnitev na veliko sceno. Okronala jo je tudi z novo prvino na preskoku - že peto v športni gimnastiki, ki se bo imenovala po tej ameriški telovadki.

Več kot dve leti po drami zaradi psihičnih težav na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je Simone Biles osvojila srebro z ekipo in bron na gredi, je 26-letnica v nedeljo predstavila najtežji skok v ženski gimnastiki doslej: dvojni jurčenko s stegnjeno salto nazaj s težavnostjo 6,4 točke.

Po skoraj brezhibni mednarodni premieri, za katero je Biles prejela 15,266 točke, je Mednarodna gimnastična zveza (Fig) že potrdila, da se bo prvina z imenom Biles II zapisala v pravilnik. Biles II zato, ker je štirikratna olimpijska prvakinja že leta 2018 ustvarila nov skok na tem orodju, ki od takrat nosi njeno ime. Skupno pa bo to peti element z njenim imenom v gimnastičnem pravilniku.

Izjemna telovadka je skok Biles II do sedaj predstavila le na državni ravni. Za priznanje krovne mednarodne zveze pa je treba nov element izvesti na velikem mednarodnem tekmovanju.

Biles je omenjeni skok prvič predstavila na tekmovanju že spomladi leta 2021 v domačem Indianapolisu. Pričakovati je bilo, da ga bo nato na igrah v Tokiu pokazala na mednarodnem prizorišču in se s tem vpisala v gimnastične knjige. Toda zaradi svojih težav z dezorientacijo na tekmovanju, ki jim je nadela ime twisties, skoka ni pokazala in je nato tekmovala samo na gredi.

Prvič po letu 2019 nastopila na svetovnem prvenstvu

V nedeljo pa je prva zvezdnica svetovne gimnastike prvič po Stuttgartu 2019 spet nastopila na SP in pokazala izjemno samozavestne predstave. Na dvovišinski bradlji je začela s 14,400 točke, na gredi je 19-kratna svetovna prvakinja zbrala 14,566 točke.

S predstavo na parterju je navdušila gledalce na polnih tribunah v Sportpaleisu z oceno 14,633 točke, preden je kvalifikacije okronala z vrhuncem in novim skokom. S skupnim seštevkom 58,865 točke po pričakovanjih vodi v kvalifikacijah in je prva favoritinja za naslov v finalu mnogoboja, ki bo na sporedu v petek.

Prav v Antwerpnu je leta 2013 kot 16-letnica osvojila svoje prvo zlato na svetovnem prvenstvu.

Danes bodo sicer v Belgiji še ves dan potekale kvalifikacije telovadk, ko bo nastopila tudi branilka naslova, Brazilka Rebeca Andrade. Predvidoma ob 13. uri se bosta predstavili tudi Slovenki Lucija Hribar in Zala Trtnik.

STA
Pexels

Sorodni članki

Back to top button