Šport

Bloudkovo nagrado za leto 2019 sta prejela Primož Roglič in Eva Terčelj

Zmagovalec kolesarske dirke po Španiji Primož Roglič in svetovna prvakinja v kajaku na divjih vodah Eva Terčelj sta prejemnika Bloudkovih nagrad za leto 2019 za vrhunski mednarodni športni dosežek.

Bloudkova priznanja so najvišja priznanja Slovenije za področje športa. Priznanja podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj, ki mu predseduje Miroslav Cerar, tudi sam Bloudkov nagrajenec, legendarni slovenski telovadec, olimpionik, predsednik Olimpijske akademije in ambasador za šport, strpnost in fair play.

Bloudkovi priznanji za vrhunski mednarodni dosežek sta prejela Primož Roglič in Eva Terčelj.

Odbor je letos podelil pet Bloudkovih nagrad in 11 Bloudkovih plaket. Lani sta Bloudkovo nagrado za leto 2018 za vrhunski mednarodni športni dosežek prejela biatlonec Jakov Fak in športna plezalka Janja Garnbret. Letos pa je Bloudkov odbor počastil kolesarja Primoža Rogliča in kajakašico Evo Terčelj, ki pa se prireditve nista mogla udeležiti.

Bloudkovo plaketo sta prejeli smučarski tekačici Anamarija Lampič in Katja Višnar. Anamarija in Katja sta v lanski sezoni pritekle do srebra v ekipnem sprintu na SP v Seefeldu.

Bloudkovo nagrado za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa je prejel redni profesor Milan Žvan, od 1997 do 2007 je bil prodekan, od 2007 do 2019 pa dekan Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.

Za življenjsko delo v športu sta Bloudkovi nagradi prejela plavalni trener Vladimir Čermak, že 40 let stalnica slovenskega plavanja in Plavalnega kluba Ljubljana. Ter šahist, častni predsednik evropske šahovske zveze in član svetovne šahovske zveze Fide Boris Kutin. Čermak je bil med drugim tudi trener srebrne olimpijke Sare Isaković.

Prejemniki Bloudkovih plaket

Razglasili so tudi prejemnike Bloudkovih plaket za leto 2019 za pomemben tekmovalni dosežek v športu. So prejeli judoistka Klara Apotekar. Športna plezalka Mia Krampl. Deskar na snegu Tim Mastnak. Kakor tudi jadralni padalec Jošt Napret.

Plaketo je prejela tudi slovenska mladinska košarkarska reprezentanca za bron na evropskem prvenstvu do 18 let v Volosu.

Dobitniki Bloudkovih plaket za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa. So poklicni plesalec, koreograf, trener športnega plesa, plesni sodnik Matevž Česen, trener številnih generacij slovenskih odbojkarjev Gregor Hribar ter mednarodno uveljavljeni športni delavec v umetnostnem in hitrostnem drsanju Ivan Pfeifer.

Trenerka v umetnostnem drsanju Marina Pirkmajer ter Sonja Poljšak, dolgoletna predsednica Komisije za zamejski šport pri Olimpijskem komiteju Sloveniji, pa sta prejemnici Bloudkovih plaket za življenjsko delo v športu.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button