Šport

Nov Skate park Maribor: od sanj do resničnosti!

V prihajajočem septembru prihaja otvoritev dolgo pričakovanega Skate parka. Po letih truda gibanja Maribor ZA sk8park bo dosedanji dotrajan objekt nasledil moderen park. Mestna občina Maribor kot investitor s tem mesto postavlja na rolkarski zemljevid tudi s sodobno infrastrukturo.

Gradbena dela, ki trenutno nemoteno potekajo na mestu starega Skate parka, v Novi vasi, naj bi se zaključila v začetku septembra. Po podatkih Mestne občine Maribor je zaključek del določen z 8. septembrom, v istem mesecu je planirana tudi uradna otvoritev.

Izvajalec del je Lesnina MG oprema d.d., vrednost projekta Skate park Maribor pa ocenjena na 587.000 evrov.

Največji skate park v Sloveniji

Skate park bo sestavljen iz rolkarskega poligona, društvenega objekta s ploščadjo z možnostjo izvajanja gostinske dejavnosti in shranjevanja opreme ter krajinske ureditve preostalega območja okoli parka. Objekt bo največji skate park v Sloveniji, načrtovano pa je, da bo v prihodnjih letih postal del še večjega projekta – parka ob Pekrskem potoku.

Skate park, Mestna občina Maribor, Maribor, rolkanje, Luka Pen, Maribor ZA Sk8park, rolkanje
Podoba Skate parka Maribor, ki bo s septembrom postala resničnost (vir: MOM).

Kjer je volja, tam je moč!

Levji del zaslug za izgradnjo tega modernega objekta gre pripisati lokalnemu gibanju Maribor ZA Sk8park. Gibanje je v več let trajajočem dialogu z občino z uporabo socialnih omrežij opozarjalo na problematiko dotrajanosti starega parka. Park je bil zastarel, nevaren in neskladen s smernicami, ki so drugod po svetu vsakdanjost.

Luka Pen iz gibanja Maribor ZA Sk8park opozarja na izjemen pomen, ki ga bo nov park predstavljal celotni skupnosti. Poleg primarne aktivnosti – rolkanja, bo namenjen sklepanju novih prijateljstev in druženju somišljenikov, ki jih povezuje isti življenjski slog.

“Najsodobnejši tovrstni objekt daleč naokoli bo primeren za uporabo vseh vrst obiskovalcev. Od začetnikov do profesionalcev vseh starostnih skupin. Prav tako pa bo nova zasnova omogočala izvedbo tečajev in tekmovanj,” izpostavlja Pen.

Luka Pen
Luka Pen med izvajanjem trika na rolki. Te ga spremljajo že od leta 1991 (foto: Drago Emberšič).

Na konkurenčnost novega skate parka bo med drugim ključno vplivalo dejstvo, da se je ob oblikovanju načrtov za gradnjo upoštevalo tudi mnenje posameznikov, ki se s tem ukvarjajo že več kot 25 let. Ti na podlagi lastnih izkušenj iz prve roke vedo, kaj je potrebno za prvovrstno rolkarsko izkušnjo.

Od sanj do resničnosti

Kar je nekoč bila le podoba iz televizijskih sprejemnikov in sanje mladih, ki so se na parku vsak dan srečevali in tam preživljali najlepše dni mladosti, zdaj postaja resničnost. Aktivni pri gibanju Maribor ZA Sk8park, ki so po šestih letih srčnega truda dosegli svoj cilj, veselo pozdravljajo odločitev mariborske občine. Ta jim je prisluhnila in s tem mesto obogatila s pridobitvijo, vredno vsake večje moderno orientirane prestolnice – Skate park Maribor.

 

 Sara VOCOVNIK
 MOM, Drago Emberšič

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button