Šport

Olimpijske igre z novo težavo: onesnaženost Sene grozi maratonskemu plavanju

Organizatorji letošnjih poletnih olimpijskih iger v Parizu se spopadajo z izzivom varne organizacije tekmovanj v daljinskem plavanju in triatlonu v reki Seni. Razlog za to je onesnaženost reke, kar je doslej že botrovalo odpovedim posameznih plavalnih tekmovanj, ki bi se morala odviti v njej, poroča portal France 24.

Če onesnaženost povzroča glavobole organizatorjem in mestnim oblastem, je nevarnost, da bi športnikom tekmovanje v kalni reki lahko povzročilo druge posledice, predvsem prebavne motnje. Merjenja kakovosti vode namreč pogosto ugotavljajo vsebnost fekalij v Seni, težava pa je še toliko bolj akutna ob močnejših padavinah, so zapisali pri France 24.

Tekmovanja v maratonskem plavanju bi morala potekati v Seni že lanskega avgusta, a so bila zaradi onesnaženosti vode odpovedana. Mestne oblasti sicer vztrajajo, da ne bodo pristale na nadomestno lokacijo tekmovanj. Razlog za njihovo vztrajanje kljub težavam s kakovostjo vode pa najverjetneje tiči v dejstvu, da bi tekmovalke in tekmovalci plavali mimo številnih znamenitosti, ki v Pariz privabljajo veliko turistov.

Se je kvaliteta vode res izboljšala?

Reka sicer ni primerna za plavanje že vse od leta 1923, od tedaj pa se je veliko pariških županov prizadevalo, da bi jo očistilo do mere, ko bi se spet lahko v njej kopali. Temu je naklonjena tudi zdajšnja županja Anne Hidalgo, ki je podprla načrt za izvedbo olimpijskih tekem v Seni.

Predstavniki francoske prestolnice izpostavljajo, da se je kvaliteta vode precej izboljšala, čeprav tega ni potrdil nobeden izmed vzorcev vzetih med junijem in septembrom 2023. Veliko težavo predstavlja tudi prisotnost bakterije E.coli, katere koncentracije so bile avgusta lansko leto šestkrat višje od dovoljenih, je zapisal France 24.

Razlog za tolikšno onesnaženost bi se naj skrival v pokvarjenem ventilu pariške kanalizacije. Mestne oblasti so sicer do zdaj vložile že 1,4 milijarde evrov v čistilne naprave, ki bi pomagale reko očistiti.

Plavalni del triatlona in daljinsko plavanje sta bila sicer v preteklosti že izvedena v vprašljivih higienskih razmerah, kar se je zgodilo tudi leta 2019 na generalki za OI v Tokiu v Tokijskem zalivu in tudi tri leta prej na igrah v Riu de Janeiru.

Nekatere športnike sicer slabe higienske razmere niti ne motijo. Evropski in svetovni prvak v daljinskem plavanju Italijan Gregorio Paltrinieri je izjavil, da bi raje plaval v naelektrenem vzdušju sredi Pariza, kot pa na kakšnem odročnem kraju.

Sena je sicer v preteklosti že gostila olimpijska tekmovanja. Iz zgodovinskih zapisov je razvidno, da so na poletnih igrah leta 1900 v njej potekale plavalne preizkušnje in turnir v vaterpolu. Iz zgodovinskih zapisov tudi izhaja, da so težave nenadzorovanih izpustov kanalizacije v Seno bila prisotna že precej pred tem.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button