Delo

Nepričakovana dejanja, ki povečajo tvojo zaposljivost

V zadnjih letih je brezposelnost postala svetovni problem, s katerim se soočajo mladi.

Kljub temu, da mnogi mladi dosežejo visoko stopnjo izobrazbe, si le s težavo prizadevajo dobiti zaposlitev v izbranih panogah. Veliko jih zapusti fakulteto z diplomo v roki, le da se znajdejo na trgu dela. Tam pa primanjkuje delavnih mest, za katera so kvalificirani oz. si za njih s težavo prizadevajo.

Za mlade je danes bolj kot kdaj koli prej pomembno, da so dobro opremljeni za vstop na trg dela. Kljub izobrazbi pa mnogi nimajo potrebnih znanj, da bi dobili zaposlitev, ki jo želijo. Sledi pet presenetljivih načinov, kako lahko mladi, ki se trenutno potegujejo za delovna mesta, izboljšajo svoje možnosti.

Prostovoljstvo

Ne glede na vrsto prostovoljstva, je slednje odličen način za razvijanje veščin, zaradi katerih boste v očeh delodajalca bolj zaželeni. Delodajalci namreč iščejo pravo osebo za pravo zaposlitev. Najboljši način, da predstavite sebe kot idealnega kandidata pa je, če govorite o nečem, v čemer uživate. Če ste na primer mladi negovalec sorodnika ali tedensko živite za starejše sosede, to obvezno vnesite v svoj življenjepis.

Sodelovanje v klubih in društvih

Izkoristite vsako priložnost, ki je na voljo, pa naj bo to v šoli, na fakulteti ali na univerzi. S pridružitvijo k klubom in društvom ne odlašajte, saj vas bodo sposobnosti, ki jih razvijete iz ekipnega dela ločili od drugih kandidatov.

Oseben življenjepis

Pomembno si je zapomniti, da življenjepis ne sme biti le seznam delovnih izkušenj. Med pisanjem izkušenj pojasnite odgovornosti, ki ste jih imeli na delovnem mestu, dosežke, hkrati pa razpravljajte o vlogah, v katerih ste še posebej uživali. Morda niste dosegli najvišjih ocen, vendar bolj poglobljeni pogovor o položajih, ki ste jih imeli lahko okrepi prijavo in delodajalcu pokaže, kje so vaše strasti in interesi.

Sprejmi izziv

Izziv – to, da naredite nekaj kar je zunaj vaše norme, je v tako osebnem kot poklicnem življenju odličen način za razvijanje dragocenih veščin in zanimivih izkušenj, o katerih lahko govorite v svojem življenjepisu in v intervjujih.

 

 talentiran.si (vir)
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button