Delo

Ali se laganje v življenjepisu izplača?

Ne moremo zanikati, da je včasih mamljivo v življenjepis vključiti kako ''belo'' laž, ki nas bi lažje pripeljala do željenega delovnega mesta.

Ni malo takih, ki svoj CV olepšajo oziroma pretiravajo v opisu svojih akademskih usposobljenostih za delo na katerega se prijavljajo. Toda ali se vse to izplača?

Zakaj ljudje lažejo?

Velikokrat je razlog za olepševanje življenjepisa to, da kandidat meni, da nima dovolj visoke izobrazbe za razpisano delovno mesto. Ravno zato se odloči v svoj CV-ju dodati še kako stopnjo ali dve. Razlog je lahko tudi to, da kandidat nima dovolj izkušenj, kot bi jih sicer potreboval. Rešitev za slednje je, da že zgodaj začnete s pridobivanjem izkušenj in kompetenc, ki bi vam koristile na poti do željenega poklica. Eden izmed takšnih načinov je pridobivanje digitalnih kompetenc na delavnicah projekta Nefiks karierne rešitve.

Ali se splača lagati v svojem življenjepisu?

Veliko ljudi se zanaša na dejstvo, da večina delodajalcev ne preverja napisanih kvalifikacij. Toda resnica je, da se delodajalci oziroma kadroviki dobro zavedajo tega, da prosilci pogosto pretiravajo z napisanimi znanji in izkušnjami. Danes ni nič bolj enostavnega kot to, da dvignejo telefon, opravijo nekaj klicev ali preprosto pobrskajo po družbenih medijih in se tako dokopljejo do resnice. Torej ali se splača v svojem življenjepisu lagati? Vsekakor ne. Najverjetneje je, da vas bi poslali naravnost domov, tudi, če bi bili sicer dober kandidat. Pri vsem tem pa bi si vselej uničili ugled.

Zapomni si, da za delovno mesto ne štejejo zgolj izkušnje in izobrazba, pomembna je tudi vaša osebnost. Delodajalci želijo najeti nekoga, ki mu lahko zaupajo. Če želite, da vas spoznajo kot zanesljivo, pristno in zaupanja vredno osebo, potem je najbolje, da jim to dokažete že s prvim srečanjem.

 

 talentiran.si (vir)
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button