Prehrana

Mala kuhna: jagnjetina oz. jagnječje krače izpod peke

Skrbno pripravljene jagnječje krače so nedvomno prava poslastica tudi za največjega gurmana. Priprava teh izpod peke pa je čudovit način kako enostavno in skoraj brez skrbi spremeniti nekoliko manj priljubljen kos mesa v eksplozijo okusov.

Kljub temu, da se jagnjetina večkrat pojavlja na jedilnikih ostalih balkanskih držav, pa je ta v Sloveniji po priljubljenosti še vedno daleč za govedino ali svinjino. A pravilno pripravljena jagnjetina je pravo kulinarično doživetje, saj je meso nežno, sočno in polno okusa. Sploh pa, če se pripravi po receptu, ki ga ima Mala kuhna. Poglejmo kako se pripravijo jagnječje krače.

Jagnjetina ali ovčetina?

Jagnjetina je meso ovc, starih do enega leta. Gre za vrsto rdečega mesa, ki je bogato z visokokakovostnimi beljakovinami, številnimi vitamini in minerali. Prav tako pa je jagnjetina kakovosten vir zdravih maščob.

Nikakor pa ne smemo primerjati meso jagnjetine z ovčetino, ki je meso starejših ovc. To je v primerjavi z jagnjetino zelo aromatična in močnega vonja, kar pa marsikoga odvrne. Če si že poskusil ovčetino, pa te je ta odvrnila, si jagnjetina zagotovo zasluži drugo priložnost.

Priprava pod peko – alternativa domači pečici?

Vsem, ki je priprava hrane izpod peke oz. pod peko tuja, obstaja za to kratka in jedrnata obrazložitev. Težko litoželezno posodo s pokrovom zakoplješ v kup tlečega oglja in čakaš, da se to, kar je v njej spremeni v majhen čudež okusov!

A kako priprava hrane izpod peke razlikuje od pečenja v pečici?

Mala kuhna, jagnjetina, jagnječje krače
Peka v saču.

Prva razlika je, da je temperatura pri peki v saču (tako imenovana posoda, ki jo najpogosteje uporabljamo za pripravo hrane izpod peke) veliko bolj intenzivna. Posoda je namreč v neposrednem stiku z ogljem oz. virom toplote. Druga razlika pa je nežen okus po dimu, katerega pa pri peki v pečici zelo težko zagotovimo. Ravno zaradi teh razlogov so za peko v saču najbolj primerni kosi mesa ali zelenjave, ki za pripravo potrebujejo nekoliko več časa. Meso, kot so jagnječje krače ali pa zelenjava, kot je koleraba, gomoljna zelena, krompir ali pa rdeča pesa, so vse sestavine, ki bodo med kuhanjem več kot hvaležne družbe aromatičnih zelišč, deci ali dva vina ter nekoliko daljše priprave – izpod peke ali pa kar v pečici.

Tako je! Hrano, ki se pripravlja izpod peke lahko brez težav pripraviš tudi v pečici. Sicer boš ostal brez neposredne toplote ter rahlega okusa po dimu, boš pa zato nagrajen z nekoliko manj dela, saj bo potrebno obrniti le gumb, kurjenje pa boš lahko prihranil za toplejše dni. Rezultat pa bo z današnjim receptom skoraj enak.

Jagnjetina izpod peke v družbi rdeče pese in šalotk

Sestavine

  • jagnječje krače (made by Domačija Hvalc)
  • rožmarin
  • poper
  • sol
  • rdeča pesa
  • šalotka
  • oljčno olje

Recept

Recepti izpod peke ali pa pečice običajno zahtevajo nekoliko več časa, ima pa daljša priprava tudi svojo prednost. Takšni recepti znajo biti zelo preprosti in tokrat ne bo nič drugače!

Mala kuhna, jagnjetina, jagnječje krače
Marinirane jagnječje krače.

Jagnječje krače naolji in dobro natri s poprom, soljo in rožmarinom. Oglje ali drva dobro zakuri, da se razžarijo. Krače postavi v odprto posodo, ki bo služila kot sač ter dobro popeči za približno 10-15min, da dobijo zlato rjavo barvo, nato pa posodo zapri ter zakoplji v žareče oglje.

Krače peči v ognju približno 45-60 min, med tem pa situacijo vsake toliko preveri, da kaj ne zažgeš. Pečenje v ognju je konec koncev “živ proces” in je zato potrebno imeti kanček previdnosti.

Med tem ko se krače lepo počasi pečejo imaš več kot dovolj časa, da pripraviš prilogo iz šalotk ter rdeče pese.

Oboje olupi, šalotko razdeli na polovice, rdečo peso pa nareži na približno enako velike kose. Vse skupaj postavi v sač zraven krač. Po želji pa dodaj  tudi kakšen deci ali dva vina in ščepec sladkorja, da igro nekoliko popestriš! Ko si sač napolnil z preostalimi dobrotami tega ponovno zakoplji v ogenj za 45-60min ter počakaj da se vse skupaj spremeni v odlično kosilo ali večerjo.

Mala kuhna, jagnjetina, jagnječje krače

Andrej Vindiš, Mala kuhna, daje bonus nasvet

Kadar zakuriš drva ali oglje za gretje sača, zakuri nekoliko več. Ob strani imej ves čas pripravljen ogenj v primeru, da boš moral na sač dodatno “naložiti”.

 

Si vseeno bolj burger fan? Potem si oglej pravi jesenski recept, in sicer Steak burger z okisanimi lisičkami in kremno omako.

 

 Andrej VINDIŠ / Mala kuhna
 mala_kuhna
ikona snemalec Little Kitchen

Sorodni članki

Back to top button