Delo

Ko iskanje službe preide v zaposlitev za poln delovni čas

Delodajalci želijo v sklopu intervjuja za službo preveriti tudi kandidatovo znanje. Ponavadi jim zato naložijo nalogo, ki jo morajo izpolniti. Težava nastane, ko je ta naloga preobsežna in kandidatu vzame več ur ali celo dni dela.

Vsak, ki išče zaposlitev, se mora kdaj spopasti tudi z nalogo, ki mu jo je dal delodajalec. Morda je šlo za predstavitev tebe in tvojih izkušenj, izpolnjevanje vprašalnika ali pa priprava konkretnejše naloge za točno določen projekt. Včasih moraš na vsaki stopnji intervjuja opraviti po eno nalogo.

Delodajalec želi s tem dobiti vtis, kako dobro poznaš področje dela, na katerega se prijavljaš ali pa vpogled v način tvojega dela, kreativo in tvoj zorni kot. Hkrati je to tudi priložnost zate, da se izkažeš s svojimi izdelki in morda popraviš vtis, ki si ga pustil na razgovoru. Do tukaj vse lepo in prav.

Težava pa nastane, ko so te naloge preobsežne in iskanje dela spremenijo v pravo zaposlitev za poln delovni čas. To pa ni le edina težava preobsežnih nalog.

Zastonj ideje za podjetje pod krinko razgovora

Grafična zasnova, razdelana marketinška kampanja, seznam idej za določen projekt … Ne glede na delovno mesto, za katerega se poteguješ, gre mnogokrat tudi za kaj več, kot le preverjanje znanja. 

Neizbrani kandidati, ki v take naloge vložijo ure in ure dela, po nepotrebnem izgubljajo čas. Seveda tukaj sploh ni všteta klasična priprava na intervju, vožnja na razgovor in čas, ki ga presedimo pred delodajalcem. Če si študent, logistika morda ni težava, težje pa je, kadar moraš za razgovor planirati prost dan na trenutnem delovnem mestu. Poleg časa pa izgubljaš tudi denar. Količina neplačanega dela, ki ga opraviš z neko nalogo ali preizkusom se lahko šteje v urah, dnevih ali celo tednih.

Recimo, da čas in denar, v primeru, da se ti pa morda le nasmehne sreča in dobiš zaposlitev, še nekako pozabiš. Težko pa pozabiš krajo lastnega dela, kar se je zgodilo že mnogim neizbranim kandidatom. Po razgovoru so ugotovili, da je podjetje brez dovoljenja in denarnega nadomestila uporabljalo ideje, ki so jih predstavili v sklopu naloge.

nadležne navade, nadležno, komuniciranje, uspešno komuniciranje, biti všečen, nadležno v pogovoru, nadležno med pogovarjanjem, sogovornik, hitro govorjenje, prehitro, kako biti všečen v pogovoru, dobra komunikacija, pogovori, govorjenje, popravljanje med pogovorom, kako dobiti prijatelje, prijateljstvo, dober poslušalec, do besede
Podjetja velikokrat pod krinko razgovora ukradejo ideje bodočim kandidatom.

Kakšna naj bodo moja pričakovanja?

Kako naj torej ob prvem iskanju zaposlitve vem, kaj je primerno, da zahtevajo od mene? Težko. Najlažje, da se za nasvet obrneš na nekoga, ki že dela v tej industriji. Ko bo s teboj delil izkušnje o svojem zaposlitvenem procesu, boš lažje ocenil/a, ali je to, kar zahtevajo, čisto preveč.

Strokovnjaki pa predlagajo, da ob neverjetni zahtevi bodočega delodajalca ponudiš smiselno in pošteno alternativo. Vprašaj, koliko časa naj bi ti naloga vzela in z delodajalcem skleni pogodbo, da zavaruješ svoje intelektualno delo. Če je naloga preobsežna, se dogovori za dnevno nadomestilo. 

Na žalost pa tak pristop ni najbolj primeren za vse. V primeru, da zavrneš opravljanje naloge ali pa se delodajalec ne strinja s tvojimi pogoji, lahko izpadeš iz boja za delovno mesto. Mnogi si tega ob majhni izbiri pozicij ne morejo privoščiti.

Navsezadnje skozi proces tudi ti tipaš delodajalca in delovne razmere, ki jih ponuja.

In kako bi bilo v idealnem svetu?

Primeri dobre prakse kažejo, da so lahko tudi potencialni kandidati plačani za svoje delo. V Automatticu (San Francisco), starševskemu podjetju WordPressa in Tumblrja, se kandidati najprej preizkusijo v tekstovnem intervjuju preko Slacka, nato pa opravijo programerski test. Zanj so plačani 25 dolarjev na uro.

V neprofitni organizaciji iz Toronta FoodShare so kandidati za intervju plačani 75 dolarjev. Če opravijo še nalogo ali predstavitev, pa so plačani po postavki delovnega mesta, za katerega se prijavljajo. Tehnološko podjetje Habitual iz Londona plača 25 funtov na uro za do 4 ure dela vsakemu kandidatu. Soustanoviteljica Nepala Pratini to vidi kot kompenzacijo za kandidatov čas.

Uredništvo DOSTOP.si (BBC Worklife)
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button