Delo

Šesti protikoronski paket: Ostajajo mladi spregledane žrtve koronske krize?

V stranki Levica tudi ob sprejemanju šestega svežnja ukrepov za blaženje posledic epidemije covida-19 za gospodarstvo in prebivalstvo vlado poziva k sprejetju ukrepov za mlade in prekarno zaposlene, ki jih je največ prav v tej starostni skupini. Vnovič namreč opozarjajo, da so mladi spregledane žrtve koronske krize.

Mladi in prekarci izgubljajo delo in dohodek, številni pa tudi domove, saj ne zmorejo več plačevati najemnin in so se primorani vračati k staršem, opozarjajo v Levici.

Osamosvajanje mladih je tako že celo leto oteženo. Po prepričanju stranke Levica, vlada ni naredila ničesar, da bi popravila njihov položaj. Mladi so tako prisiljeni čakati boljše čase, ugotavljajo v Levici. Zato je po njihovem prepričanju s šestim protikoronskim paketom skrajni čas, da jim tudi država stopi naproti. Na nezavidljiv položaj mladih in prekarcev so namreč v Levici opozarjali že pri sprejemanju prejšnjih protikoronskih zakonov.

V stranki so tako na vlado naslovili pobudo, naj bo naslednji paket pomoči namenjen tudi mladim. Med drugim predlagajo, da se tudi študentske in prekarne delavce, ki so izgubili delo, vključi v shemo temeljnega dohodka. Predlagajo tudi, da se za čas trajanja epidemije covida-19 zamrznejo vse stanovanjske najemnine in da se začasno dvigne štipendije.

V Levici vlado pozivajo tudi, naj prisluhne mladim, ki potrebujejo sobo v študentskem domu. Naj mladih ne pošilja domov, saj se nekateri nimajo kam vrniti. Predlagajo tudi, da se za najemnike stanovanjskih kreditov, med katerimi so tudi številni mladi, ob odlogu plačevanja posojila zamrznejo tudi obresti.

Obenem v stranki predlagajo še dva ukrepa, ki bi pomagala socialno najbolj ogroženim skupinam. Predlagajo, da se za čas epidemije in tudi za obdobje okrevanja po njej zdravstveno zavarovanje razširi na vse prebivalce, ter tudi, da naj država v kriznih časih poskrbi za nastanitve brezdomcev.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button