Delo

Upad študentskega dela v času epidemije

Študentkam in študentom v času epidemije gotovo ni lahko.

Zaradi hitro nalezljive bolezni COVID-19 se je šolanje v sredini marca prekinilo in mnogo študentov je zapustilo študijska središča. Sledil je ukrep, da se morajo prav vsi izseliti iz študentskih domov. Zadnji udarec pa so študentje občutili ob upadu študentskega dela. Študentsko delo je zaradi nastalih okoliščin okrnil ponudbo del na študentskih servisih kar do devedeset odstotkov. Saj veliko poklicev ter del ni mogoče opravljati. Številni so tako ostali brez najpomembnejšega vira prihodka. Dohodki dijakov in študentov iz študentskega dela so kar trikrat višji od sredstev štipendijske politike.

Epidemija ni povzročila novih, predvsem je razgalila že znane težave študentov so poudarli na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) in so tako konec aprila objavili poziv za dodelitev nepovratne denarne pomoči študentom, ki so jih ukrepi, sprejeti za zajezitev širjenja najbolj prizadeli. S pozivom so ciljali na študente, ki si omogočajo študij in življenje s študentskim delom in so zaradi upada ponudbe študentskega dela ostali brez velikega dela prihodkov.

Počitniško delo v času epidemije

Na vprašanje kakšne so trenutne možnosti mladih glede počitniškega dela v času po epidemiji, so nam na s kadrovske agencije Adecco odgovorili,  da v študentskem servisu Adecco po epidemiji beležijo upad dela. Povedali so tudi, da dela, ki so trenutno aktualna so v veliki večini povezana s trgovsko branžo, proizvodnjo dejavnostjo in administrativnimi deli, prav tako opažajo trend višjih urnih postavk, saj imajo podjetja potrebo po študentski delovni sili praktično takoj. “Ugotavljamo, da se v povezavi s preteklim letom število mladih iskalcev zaposlitev ni bistveno zmanjšalo niti povečalo. Mnogo študentov je v času epidemije čez noč ostalo brez študentskega dela in primarnega vira dohodkov, zato so trenutno pripravljeni poprijeti za kakršnakoli alternativna dela, ne glede na situacijo s korona virusom.
Bistveno zmanjšalo pa se je število delodajalcev in razpisanih delovnih mest.” Nam je obrazložila Eva Rupnik, koordinator področja rekrutacije v Adeccu, k temu pa dodala, da negotovost še vedno ostaja: “V Adecco predlagamo vsem študentom, da se enostavno prilagodijo razmeram tako na trgu, kot v gospodarstvu, so optimistični in pripravljeni na nastale spremembe, po drugi strani pa seveda še vedno aktivni iskalci zaposlitvenih priložnosti.”

Pridni in aktivni mladi lažje do dela

“Pridobiti delo v tem obdobju je vsekakor težko, je pa zagotovo za tiste mlade, ki so pridni in aktivni lažje.” Je študentke in študente nagovorila Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije in svetovala, da se mladi angažirajo v svoji lokalni skupnosti kjer delujejo in kjer lahko prispevajo svoje izkušnje in znanje. “Se pa vsekakor ne smete bati opravljati nobenega dela. Pomembno pa je tudi, da jasno poudarite kakšne so pravice študentskih delavcev  in delodajalcu ne smete dovoliti, da vas izkorišča. Hkrati pa morate biti vestni in delavni. Mislim, da počitniška dela ne jemljemo dovolj resno oz. spoštljivo. Če se dela lotiš z zagonom lahko od njega pridobiš marsikaj. Jaz sem vse počitnice in vikende preživela “za šankom” in ta mi je prinesel ogromno nekih veščin. Le dojemljiv moraš biti za stvari, ki se dogajajo okoli tebe.”

 

 mlad.si
 Pexels

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button