Kulsko

Delo od doma: županja postala kanidatka, ki živi 10 tisoč kilometrov stran

Na županskih volitvah mesta Suginami v Tokiu je presenetljivo in z majhno razliko slavila 47-letna japonka Satoko Kishimoto, ki živi v 10 tisoč kilometrov oddaljeni Belgiji. Ljudi je prepričala s spletno kampanjo.

Zmagala je s spletno kampanjo

Japonka Satoko Kishimoto, ki s svojo družino živi v mestu Leuven v Belgiji, je postala županja okrožja Suginami City s pol milijona prebivalci v Tokiu. Uspelo ji je s spletno kampanjo, zadnjih nekaj tednov pa je odletela na Japonsko in se volilcem predstavila še v živo.

Kishimoto je kot okoljska aktivistka delala na neprofitnem Transnacionalnem inštitutu v Amsterdamu. Politika jo zanima, skozi delo pa je pridobila tudi veliko uporabnega znanja. V času pandemije, ko se je vse preselilo na splet, je iz svojega fotelja iz Belgije pogosto sodelovala v debatah na Japonskem. S svojim progresivnim gibanjem je postala zelo priljubljena, zato so jo pozvali, naj kandidira za županjo v okrožju Suginami.

Zmaga je bila veliko presenečenje, slavila je le s 187 glasovi razlike

Zmaga na volitvah je bila veliko presenečenje za vse, je povedal tudi njen mož Olivier Hoedeman. Niso še bili pripravljeni na selitev na Japonsko, saj njun najmlajši sin še vedno obiskuje srednjo šolo. V Belgiji živijo že 10 let, Satoko pa je prvih 25 preživela na Japonskem, nato pa še nekaj časa na Nizozemskem.

Kishimoto je premagala dosedanjega konservativnega župana z le 187 glasovi prednosti. Uspešno se je zoperstavila njegovim kritikam o svojem prebivališču v Belgiji. Postala je prva županja v zgodovini mesta Suginami.

Kampanjo je pričela je kot neodvisna kandidatka, ki je predstavljala različne državljanjske skupine okrožja, kmalu pa so jo podprle tudi stranke. Njen program so pomagale ustvariti državljanske skupine, zajemal pa je izboljšavo javnega prometa, demokratične in transparentne administrativne storitve. Ključna je bila predvolilna obljuba, da bo zagotovila brezplačne, zdrave obroke v šolah.

In kakšni so njeni načrti sedaj, ko je postala županja? Štiričlanska družina se je odločila, da se županja preseli na Japonsko, preostali pa ji bodo kmalu sledili. Uskladiti morajo le šolanje najmlajšega sina.

The Guardian, Kishimoto Satoko Wepage
Kishimoto Satoko Wepage

Sorodni članki

Back to top button