Življenjski slog

Želiš povečati produktivnost? Znebi se škodljivih navad!

Večja produktivnost ni posledica večje količine dela, temveč pametnejšega delovanja in izkoriščanja vsakega dne. Zastavljeni cilj opraviti več v krajšem času boš lažje dosegel, če se boš znebil slabih navad.

Pritiskanje gumba za dremež

Morda se ti zdi, da s pritiskom na gumb za dremež vsako jutro izkoristiš še nekaj minut za dragoceni počitek, vendar v resnici s tem škodiš svojemu telesu.

Ko se začnemo zbujati, se v našem telesu namreč začnejo sproščati hormoni, ki nas pripravijo na začetek dneva. Če nato ponovno zaspimo, se ta proces upočasni.

Ne odlašaj z najpomembnejšimi opravili in ne pozabi si postaviti prioritet.

Premalo spanja

pravi Arianna Huffington v svoji knjigi The Sleep Revolution: »Kvaliteten spanec lahko poveča produktivnost in zadovoljstvo, vodi k pametnejšemu odločanju in odklene večje ideje.«

Raziskave kažejo neposredno povezavo med pomanjkanjem spanja in slabšo produktivnostjo. Pomanjkanje spanja namreč škodi prefrontalni skorji, v kateri se nahajajo funkcije za reševanje problemov. Da bi si zagotovili dovolj spanca, moramo vnaprej načrtovati pravočasen odhod v posteljo.

Uporaba mobilnega telefona v postelji

Dober spanec motijo tudi zunanji dejavniki. Zasloni LED naših mobilnih telefonov, tablic in prenosnih računalnikov oddajajo modro svetlobo, ki glede na rezultate raziskav slabša vid in zavira nastanek melatonina, hormona, ki pomaga pri urejanju spalnega cikla. Pomanjkanje melatonina lahko vodi tudi do slabšega počutja in celo depresivnosti.

Izpuščanje zajtrka

Strokovnjakinja za zdravo življenje in dietetičarka Lisa DeFazio pravi, da do takrat, ko se zbudimo, nismo jedli že 10 ali celo 12 ur. Zato je pomembno, da s prvim obrokom v dnevu poženemo svoj metabolizem in dvignemo stopnjo sladkorja v krvi – tako bomo lahko osredotočeni in produktivni ves dan.

Če je stopnja sladkorja v naši krvi prenizka, se težje osredotočamo na svoje naloge ter se pogosto počutimo utrujeno, razdražljivo in nepotrpežljivo. Prvi obrok v dnevu naj bo sestavljen iz ogljikovih hidratov z visoko vsebnostjo vlaknin in proteinov.

Odlašanje z najpomembnejšimi opravili

Ljudje pogosto začnemo svoj dan z opravljanjem enostavnih nalog, da zaženemo svoje možgane, zahtevnejša opravila pa odložimo na poznejši čas. Takšno odlašanje ni priporočljivo, saj se najpomembnejših nalog tako pogosto sploh ne lotimo.

Raziskovalci so ugotovili, da se naša volja za opravljanje dela skozi dan zmanjšuje. Zato je najbolje, da se z najpomembnejšimi opravili spopademo čim prej.

Stalno pregledovanje elektronske pošte

Zaradi stalnega dostopa do spleta stalno preverjamo elektronsko pošto. Raziskave pa kažejo, da na tak način vsakič zapravimo do 25 minut. Poleg tega naj bi se tako zmanjševala naša inteligentnost.

Strateški svetovalec Ron Friedman zato priporoča, da zapreš zavihek z elektronsko pošto in utišaš svoj mobilni telefon ter se posvetiš svojemu delu za pol ure naenkrat.

Nezdravo prehranjevanje

Da bi ohranili svojo energijo skozi celoten delovni dan, moramo poskrbeti tudi za uravnoteženo kosilo. Zaradi jedi, ki vsebujejo veliko maščob in sladkorja, postanemo zaspani in neproduktivni že sredi delovnega dneva. Zato je pomembno, da poskrbimo za vnos beljakovin in zdravih maščob, pri izbiri kosila pa se izogibamo ogljikovim hidratom.

Nagrajevanje s prekrškom

Pri oblikovanju novih navad, pa naj gre za novo dieto, športno udejstvovanje ali delovni urnik, se je izjemno težko upreti potrebi po nagrajevanju s prekrškom, ko se rutine že nekaj časa držimo. Ta ideja, da si na primer zaslužimo izbrano kosilo, če smo cel teden varčevali z denarjem, se imenuje moralno upravičevanje (angl. moral licensing).

Namesto tega poskusi zastavljeni cilj vključiti v svojo identiteto – predstavljaj si, da si oseba, ki varčuje ali se redno ukvarja s športom.

Pomanjkanje prioritet

Nekateri posamezniki menijo, da najboljšo pot do uspeha sestavlja veliko različnih ciljev, saj se lahko ob propadu ene ideje obrnejo na vse ostale. Žal pa je takšno kolebanje lahko izjemno neproduktivno.

Warren Buffett pozna rešitev. Ko je opazil, da njegov osebni pilot ne dosega svojih življenjskih ciljev, mu je naročil, naj oblikuje seznam 25 stvari, ki bi jih rad izpolnil pred smrtjo. Vendar pa mu nato ni svetoval, naj se počasi bliža uresničitvi vseh ciljev, temveč ga je spodbudil, naj izbere pet najpomembnejših ciljev in se osredotoči le nanje.

 

 Mladi podjetnik (vir)
 
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button