KulskoZdravje

Častim pol litra za dober namen

Študentje darujemo kri na tradicionalnem krvodajalskem mesecu

Krvodajalstvo rešuje življenja. Tega se zavedamo tudi študentje, ki vsako leto dvakrat darujemo kri na akciji Častim ½ litra. V Mariboru kri darujemo na Štuku, dan pozneje še v UKC Maribor.

 

Kaj je Častim ½ litra?

Gre za tradicionalen projekt Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Ta vsako leto organizira študentski krvodajalski mesec. Vsako leto je dvakrat, enkrat spomladi in enkrat jeseni. Celoten mesec potekajo krvodajalske akcije po več slovenskih mestih. Seznam terminov in lokacij je objavljen na spletni strani www.castimkri.si in FB strani “Častim pol litra”. V Mariboru sta prizorišči akcije ŠTUK in UKC Maribor.

Na potek akcije opozarjajo tudi člani ŠOUM, ki ob vhodih na fakultete delijo letake, vabijo študente, da se udeležijo krvodajalske akcije in opogumljajo tiste, ki jih je darovanja strah. Če se odločiš za darovanje, te organiziran prevoz odpelje do mesta darovanja in tudi nazaj do fakultete.

 

Zakaj darovati?

Darovanje krvi lahko nekomu reši življenje. S tem ko daruješ, narediš nekaj dobrega za sočloveka, pomagaš nekomu, ki kri nujno potrebuje. Ker se potrebe po krvi spreminjajo in ker ima kri omejen rok trajanja, je pomembno, da kri daruje veliko ljudi. Obiskanost študentskih krvodajalskih akcij se iz leta v leto spreminja, a v zadnjem času se narašča. Stereotip, da mladi nimamo čuta za sočloveka, torej ne drži.

Kje lahko daruješ?

V ponedeljek je krvodajalska akcija potekala v Štukovi dvorani. Prostor zabav se je tako za en dan spremenil v prostor darovanja krvi. Danes (op. a. torek – 9. oktober) lahko vse do 14.00 daruješ v Univerzitetnem kliničnem centru, na oddelku za transfuzijo.

Če ti noben izmed teh terminov ne ustreza, se lahko oglasiš v Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor oglasiš ob ponedeljkih (7.00-11.00), torkih (7.00-17.30) in četrtkih (7.00-11-00).

Študentom ni tuja pomoč sočloveku. |

Darovalce je na koncu čakala malica. |

Z darovanjem lahko nekomu rešiš življenje. |
Za študente je organiziran prevoz do mesta darovanja. |

sdr
Več slik najdeš na Facbook strani DOSTOP.si |

  Kdo lahko daruje?

  Kri lahko daruje vsaka oseba:

  • med 18. in 65. letom starosti,
  • ki tehta več kot 50 kg oz. je njen volumen krvi, izračunan na podlagi telesne višine in telesne mase, več kot 3500 mL, (Izračun)
  • ki je dobrega zdravja in počutja,
  • ki ima vrednosti hemoglobina 135 g/L (moški) in 125 g/L (ženske),
  • moški lahko kri darujejo na vsake 3 mesece,
  • ženske lahko darujejo na vsake 4 mesece

   

  Vzporedno z akcijo Častim ½ litra tudi letos poteka vpis v bazo darovalcev krvotvornih matičnih celic. Poleg tega se lahko študentje opredelijo tudi za darovanje organov.

  Če še nisi bil darovalec, te ne rabi skrbeti. Za vse poskrbijo prijazne medicinske sestre, ki vsakemu razložijo postopek darovanja. Po koncu darovanja te čaka okrepčilo v obliki malice.

   

  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNina Katarina BRAČKO
  https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Vid JERČIČ
  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMiha HORVAT

  Oceni članek

  Hvala!

  User Rating: Be the first one !

  Sorodni članki

  Back to top button