Kulsko

Če najdeš denarnico … jo boš vrnil lastniku?

Ljudje bodo verjetneje vrnili najdeno denarnico lastniku, če je v njej več denarja, je ugotovila skupina znanstvenikov v raziskavi, v katero so vključili 355 mest v 40 državah. Opozorili pa so tudi na ogromno razliko po državah, saj bodo Švicarji in Norvežani najverjetneje vrnili denarnice, medtem ko je to na Kitajskem najmanj verjetno.

Klasične teorije ekonomije predvidevajo, da večja kot je skušnjava, manj verjetno je, da bo oseba poštena, a nova študija to idejo zavrača. Ugotovili so, da altruizem in zavračanje ideje, da se nekoga dojema kot tatu, prevlada nad finančno spodbudo.

Čeprav je stopnja civilne poštenosti precej različna od države do države. Bolj verjetno je bilo, da bo lastnik dobil nazaj denarnico, če je bila v njej gotovina, kažejo rezultati raziskave objavljene v reviji Science.

Ljudje po svetu bodo verjetneje vrnili denarnico z več denarja.

Globalno gledano so izgubljeno denarnico vrnili v 40 odstotkih primerov. Če je bila v njej gotovina pa v 51 odstotkih primerov.

“Dokazi predpostavljajo, da je ljudem bolj mar za dobrobit drugih in da jih odvrača ideja, da bi sami sebe imeli za tatove,” je dejal soavtor Alain Cohn z univerze v Michiganu.

Ljudje po svetu bodo verjetneje vrnili denarnico z več denarja

Pri raziskavi so sodelovali še znanstveniki z univerz v Zürichu in Utah. Sam eksperiment je stal okoli 600.000 dolarjev in po velikosti ni primerljiv z drugimi. Več kot 170.000 identičnih denarnic so pustili na bankah, poštah, policijskih postajah, sodiščih, v kulturnih ustanovah in hotelih.

Denarnico je pomočnik pustil pri zaposlenem pri omenjenih ustanovah in mu dejal, da jo je našel na cesti. Ampak da se mu mudi in mora naprej.

V vsaki denarnici je bil praviloma nakupovalni listek, ključ in tri vizitke v lokalnem jeziku z lažnim imenom in naslovom spletne pošte. V nekaterih ni bilo denarja, v drugih pa ekvivalent 13,45 dolarja glede na kupno moč v posamezni državi.

V treh državah – ZDA, Velika Britanija in Poljska – so poskus ponovili s 94,15 dolarja. Pri tem se je delež vrnjenih denarnic povečal za 11 odstotnih točk v primerjavi z manjšo vsoto denarja.

Če je bil v denarnici ključ, pa se je delež vrnjenih denarnic povečal za 9,2 odstotne točke v treh državah. Raziskovalci ocenjujejo, da je ključ pomemben za lastnika, ne pa najditelja in imajo zato najditelji večjo težnjo po altruizmu.

V Švici in na Nizozemskem je v stik z lastnikom denarnice stopilo kar 70 odstotkov ljudi. Na repu pa je z manj kot desetimi odstotki Kitajska, a se je delež skoraj podvojil, če so bili v denarnici juani. Na dnu lestvice sta še Maroko in Peru.

V raziskavi so še opozorili, da delež poštenih ljudi ni odvisen od tega, kako bogata je država, ampak verjetno bolj od izobrazbe in političnega sistema. V povprečju je v bolj demokratičnih državah, kjer se ljudje počutijo kot del odločevalskega procesa, višji delež poštenih ljudi.

Slovenije v raziskavo niso vključili, so pa med sosednjimi državami eksperiment izvedli na Hrvaškem. Kjer je v povprečju denarnico vrnilo okoli 60 odstotkov ljudi, in v Italiji, kjer je denarnico vrnilo v povprečju okoli 45 odstotkov ljudi.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button