Novice

Zgodovinska odločitev odbora: predlagajo kazenski pregon Trumpa

Odbor za preiskavo napada privržencev Donalda Trumpa na ameriški kongres 6. januarja lani je potrdil priporočila za kazenski pregon bivšega predsednika ZDA, med drugim zaradi spodbujanja upora proti državi. Potrdil je tudi priporočila za preiskavo kršenja etičnih pravil proti štirim republikanskim članom kongresa.

Spodbujanje upora, zarota, lažne izjave in oviranje uradnega postopka

Ukrep odbora je zgodovinski, saj kongres še ni nikoli na tak način in tako jasno predlagal kazenske ovadbe proti bivšemu ali aktualnemu predsedniku ZDA.

Odbor je na svojem 11. in zadnjem javnem zaslišanju najprej predstavil povzetke končnega poročila, ki bo v osmih poglavjih objavljeno predvidoma v sredo. Nato pa je sporočil, da priporoča kazenski pregon Trumpa zaradi spodbujanja upora proti državi, oviranja uradnega postopka, zarote za prevaro ameriške vlade in dajanje lažnih izjav.

Odbor je priporočil preiskavo kršenja etičnih pravil kongresa proti vodji republikancev v predstavniškem domu Kevinu McCarthyju in še kongresnikom Scottu Perryju, Jimu Jordanu in Andyju Biggsu. To bi doletelo še Moja Brooksa, ki pa se januarja upokojuje. Ker bodo republikanci januarja prevzeli večino v predstavniškem domu kongresa, ne bo težav niti za preostalo četverico, saj priporočila veljajo za preiskavo v kongresnem odboru za etična vprašanja.

Zarota se je začela takoj po volitvah

Priporočila odbora sicer nimajo nobenih pravnih posledic. Trumpa že preiskuje tudi posebni tožilec Jack Smith, ki ga sumi poskusa sprevračanja volje ljudstva in odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše. Smith lahko ta priporočila upošteva pri svoji preiskavi.

Odbor je ugotovil, da se je Trumpova zarota začela, ko je začel lagati o volilnih prevarah. Odbor sicer trdi, da je Trump dobro vedel, da laže, a ni izključeno, da ni prepričal samega sebe v to, da govori resnico, čeprav ni bilo nobenega dokaza o prevarah, ki bi vplivale na izid volitev.

Iz obsedenosti o volilnih prevarah izhajajo Trumpovi pritiski na državne uradnike v Georgii in drugih državah, naj mu spremenijo izid volitev, ker je prepričan, da je zmagal.

Ko mu ni uspelo in so njegove tožbe proti izidom padale druga za drugo, je začel naklepati, da bo ostal na oblasti s pomočjo pravosodnega ministrstva, ki prav tako ni hotelo lagati o volitvah. Nato je naklepal, da bo podpredsednik Mike Pence na formalni potrditvi izidov po državah 6. januarja lani nekatere samovoljno označil za neveljavne.

Pence je te neustavne igrice zavrnil in napadalci na kongres so ga hoteli obesiti. Trump je po prepričanju odbora med napadom opustil dolžnost predsednika ZDA, ker dve uri ni storil ničesar, da bi zaustavil jezno množico.

Trump medtem ponavlja, da gre za lažne obtožbe

“Lažne obtožbe, ki jih je pripravil zelo pristranski odbor za 6. januar, so že bile predložene, kazensko preganjane in obravnavane na sodišču v obliki druge potegavščine z ustavno obtožbo,” je na svoji družbeni platformi Truth Social zapisal Trump. “Prepričljivo sem zmagal,” je zmagoslavno dodal.

“Vsa ta zadeva glede mojega pregona je prav takšna, kot je bila ustavna obtožba – strankarski poskus, da bi mene in republikansko stranko postavili na stranski tir,” je še ocenil nekdanji ameriški predsednik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button