Tehnologija

Huawei razvija lastni operacijski sistem

Huawei išče načine, da se izogne ameriškim sankcijam

Kitajski tehnološki koncern Huawei bo najpozneje do prihodnje pomladi razvil svoj lasten operacijski sistem in se tako izognil ameriškim sankcijam. Ta bo deloval v pametnih telefonih, računalnikih, tablicah, televizorjih, avtomobilih in drugih napravah ter bo združljiv z aplikacijami na osnovi sistema Android.

Huawei je trenutno še zavezan med drugim uporabljati Googlov sistem Android. “A če tega ne moremo uporabljati, bo Huawei prešel na plan B in uporabljal svoj lasten operacijski sistem,” je dejal Yu Chengdong, direktor proizvodnje potrošniške elektronike pri Huaweiju.

Po njegovih navedbah bi bil lahko operacijski sistem na Kitajskem na voljo za uporabo že konec tega leta. Drugod po svetu pa nato v prvem polletju 2020. Sistem z imenom HongMeng naj bi trenutno testirali in bo “postopoma” nadomestil Android, je poročal kitajski časnik v državni lasti Global Times.

“Tega ne želimo, a ameriška vlada nas je v to prisilila,” je dejal Huaweijev menedžer. Koncern nima druge izbire, je dodal.

Lasten operacijski sistem razvijajo že od 2012

Svoj lasten operacijski sistem je začel drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu razvijati že leta 2012, nujnost pa je postal, odkar je ameriška vlada napovedala, da bo ameriškim podjetjem, kot je Google, močno omejila poslovanje s kitajskim koncernom. S tem bi Huawei pozneje kot drugi proizvajalci pametnih telefonov prišel do novih različic operacijskega sistema Android.

Ameriški predsednik Donald Trump je prepoved poslovanja napovedal že za ta petek, a je nato ukrep zamaknil za 90 dni. S tem naj bi zagotovili predvsem nemoteno delovanje mobilnih omrežij s Huaweijevo tehnologijo na območju ZDA. Huawei je tudi vodilni ponudnik telekomunikacijske omrežne opreme na svetu.

Huawei ima po prepričanju Bele hiše tesne vezi s kitajsko vojsko in prek svojih omrežij omogoča Pekingu vohunjenje in kibernetske sabotaže. Trump je poleg tega ameriškim podjetjem prepovedal uporabo telekomunikacijske tehnologije, ki je opredeljena kot tveganje za nacionalno varnost. Posledično je več podjetij omejilo svoje poslovanje s Huaweijem.

 

 STA
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button