Tehnologija

Vdrli so mi v Facebook račun! Kaj naj storim?

Pravkar si ugotovil, da ne moreš več dostopati do svojega Facebook računa. Ukrepaj takoj, saj lahko nekdo v tvojem imenu objavlja spam ali zlorablja tvoj račun za širjenje spletnih prevar.

Prvi korak naj bo klik na ta link, s katerim takoj začneš postopek ponastavitve gesla.

Izberi možnost “Someone else got into my account without my permission in v naslednjem koraku vpiši svoj elektronski naslov, s katerim si prijavljen v Facebook ali telefonsko številko, ki si jo vpisal pod svojim računom. Prikazal se ti bo tvoj profil, nato pa vpišeš staro geslo – to je tisto, s katerim si ti dostopal do Facebook profila.

Če si imel vklopljeno večfaktorsko avtentikacijo, bo koda za dostop poslana na telefonsko številko, ki si jo vpisal v račun, drugače pa na elektronski naslov. Če kode ne prejmeš, lahko spodaj klikneš na “Nisi prejel kode? Poskusite ponovno s prejetjem kode na vaš elektronski naslov.” Če je ne prejmeš, klikni na “Nimaš več dostopa? Izberi I Cannot Access My Email in sledi navodilom.

Če ta možnost ne bi delovala, lahko kontaktir Facebook prek obrazca, kjer lepo razložijo tvoj problem.

Obstaja sicer tudi možnost, da profil prijaviš na Facebook in izbereš možnost: “Nekdo se izdaja za nekoga drugega, nato pa izbereš “Jaz. Je pa seveda na strani Facebooka ali bo ta profil potem dejansko tudi odstranil. Navodila za prijavo profila najdeš tukaj.

Ob ponovnem dostopu do računa preveri sumljive naprave

Če ti bo uspelo pridobiti dostop do Facebook računa, preglej zadnje prijave v Facebook račun. To lahko storiš s klikom na povezavo.

Tam natančneje preveri vnose pod Naprave, v katerih si prijavljen/-a. Nato se pri sumljivi prijavi z miško postavi nad kraj, da vam prikaže IP naslov, ter naredi posnetek zaslona, kjer bo razviden IP naslov, ter ga nekam shrani za vsak primer (npr. v sliko ali v Word dokument, navodila).

Nato pa preko menija (tri pike na desni strani) izberi “To nisi ti” (Not You?) in sledi navodilom. Pri tem samo opozorilo, da kraja, ki ti ga prikaže, ne smeš vzeti za relevanten podatek. Točne lokacije Facebook ne more vedeti, tu gre zgolj za ugibanje, ki pa je lahko tudi povsem napačno.

Preveri naprave, v katere si prijavljen

Najbolje je, da zamenjaš Facebook geslo ter za večjo varnost računa vklopiš dodatne zaščitne elemente pod “Setting Up Extra Security”. Predvsem uporaben je vklop večfaktorske avtentikacije, saj s tem močno povečaš varnost računa. Vklopiš jo lahko preko te povezave.

 

VIR: Varni na internetu

 Varni na internetu (vir)
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button