NoviceTehnologijaZnanost

Slovenski startup leta 2023 je postalo podjetje ReCatalyst!

Šestnajsti prestižni naziv Slovenski startup leta, tokrat z letnico 2023, je domov odneslo startup podjetje ReCatalyst, ki razvija, proizvaja in prodaja katalizatorje naslednje generacije za vodikove gorivne celice.

Zaključna prireditev prestižnega izbora Slovenski startup leta 2023, ki je letos potekal v SiTi Teatru Ljubljana, je prinesla novega prejemnika kristalnega kipca – to je ekipa podjetja ReCatalyst. Zmagovalca je nestrpno pričakalo več kot 250 podjetniških navdušencev.

Nagrado, ki jo že šestnajsto leto zapored podeljuje Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Labena Ventures ter aktivnimi deležniki slovenskega ekosistema, je torej prejel tisti, ki je s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom predstavlja novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.

slovenski startup leta
Podelitev prestižnega naziva je v SiTi Teatru popestril Klemen Slakonja.

Izbor zmagovalca na sedežu Kluba slovenskih podjetnikov

Finalni izbor nagrade Slovenski startup leta 2023 je letos že drugič zapored potekal na sedežu SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, ki je tudi eden izmed partnerjev izbora. Pred šestčlansko ocenjevalno komisijo strokovnjakov se je predstavilo 5 finalistov: Gentler Stories, Paradigma Technologies, Quantifly, ReCatalyst in Woice.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han, ki je razglasil zmagovalca, je o samih finalistih strnil svoje občutke: “Zelo sem navdušen nad vsemi petimi finalisti. Vsi so vrhunski in vsi imajo velik potencial. Verjamem, da se vsakemu izmed njih obeta zgodba o uspehu.”

Komisija je kandidate ocenjevala po štirih kriterijih. Po uspešni potrditvi vrednosti produkta na trgu, pridobitvi investicij s strani domačih oziroma tujih investitorjev, kompetencah, predanosti, izkušenosti in organiziranosti ekipe ter po potencialu za hitro rast na tujih trgih.

Letošnjo ocenjevalno komisijo so sestavljali

  • Tanja Skaza (Skaza),
  • Borut Čeh (Labena),
  • Luka Renko (Silicon Gardens),
  • Maja Tomanič-Vidovič (Slovenski Podjetniški Sklad),
  • Rok Habinc (Pan-Adria Partners) in
  • Borut Markelj (Glovo).

Med člani komisije je bila tudi direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, ki se je
udeležila dogodka in povedala: “Izbor Startup leta je vrhunec dogajanja kar se tiče startup ekosistema v Sloveniji. Slovenski podjetniški sklad je vesel, da ima v ekosistemu veliko dobrih prijateljev, saj lahko samo na ta način uspevamo in dosegamo vse to kar dosegamo.”

Glede zmagovalca je povedala, da so deep tech podjetja, ki so povezana z znanostjo, razvojem, raziskovalnim delom naša prihodnost. “To kar nam zagotavlja trajnostni razvoj nam bo pomagalo, da bomo živeli v boljšem jutri. Podjetje ReCatalyst izkazuje prav to. Evropska komisija bo zagotovo tovrstne projekte podpirala, tudi mi jih bomo podpirali in verjamem, da je to dobra popotnica za naprej,” je še povedala Maja Tomanič Vidovič.

In Slovenski startup leta 2023 je ReCatalyst

Ekipa ReCatalyst je s svojo inovativnostjo najbolj očarala srca komisije in osvojila nagrado Slovenski Start:up leta 2023. V podjetju se ukvarjajo z razvojem, proizvodnjo in prodajo katalizatorjev za naslednjo generacijo vodikovih gorivnih celic, kar je po njihovih besedah tehnologija, ki bo predstavljala pomembno možnost za razogljičenje transporta. Na eni strani bodo to reševale baterije, medtem ko bodo na drugi strani pomagale še gorivne celice.

startup leta
Slovenski startup leta so ReCatalyst.

Njihova proizvodnja temelji na patentiranem postopku, s katerim boljše izrabljajo drago in redko platino. V procesu platino deloma nadomestijo z bolj dostopnimi in cenejšimi kovinami. Pri tem pod mikroskopom opazijo enakomerno razporeditev nanodelcev platinskih zlitin. Že s trenutnim stanjem produkta dosežejo več kot 40 % zmanjšanje količine platine, ob tem pa ne žrtvujejo potenciala zmogljivosti gorivne celice.

Produkt je na pogled enak črnemu prahu, a pod mikroskopom lahko na njegovi površini opazimo enakomerno razporeditev nanodelcev platinskih zlitin.

Soustanovitelj podjetja ReCatalyst, Tomaž Bizjak je ob osvojitvi naslova Slovenski startup leta 2023 povedal: “Vsekakor je to zelo pozitivna novica za podjetje, ne samo za notranje vidike podjetja, ampak tudi na zunaj. Nenazadnje izhajamo iz javno raziskovalne organizacije. In tukaj vidimo neko priznanje javnosti, da ceni prenos znanja, ki terja več let razvoja ter potem še več let komercializacije. To je priznanje širše skupnosti. Je pa teža nagrade odgovornost, ki jo imamo v naslednjem letu, da res utrdimo pozicijo na trgu in odpremo poti še drugim startupom.”

Veliki finale v SiTi Teatru s Klemnom Slakonjo

V torek, 30. maja 2023, ob 18. uri je tako bil v SiTi Teatru v Ljubljani razglašen Slovenski start:up leta 2023.  To je bil pravi spektakel, ki ga je vodil Klemen Slakonja in poskrbel, da bo večer poln znanih melodij in humorja obiskovalcem ostal še dolgo v spominu.

Prestižno nagrado sta zmagovalcu podelila Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport ter soustanovitelj visokotehnološkega podjetja Dewesoft, dr. Jure Knez. Knez je o sami prireditvi povedal: “Mislim, da je vsaka takšna prireditev, še posebej na takšnem nivoju, praznik podjetništva in podjetnosti. Vseh 5 finalistov je izjemnih, zato verjamem, da ima zmagovalec – ReCatalyst možnost, da se izstreli v orbito.”

Start:up Slovenija / AP
Start:up Slovenija

Sorodni članki

Back to top button