NovicePotovanje

Na več boeingovih letalih so po incidentu z odpadlimi vrati našli razrahljane vijake

Strokovnjaki ameriških letalskih družb United Airlines in Alaska Airlines so na več prizemljenih letalih Boeing 737 Max 9 po nedavnem incidentu v ZDA ob pregledu odkrili razrahljane vijake in druge dele, sta sporočili družbi po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Družba United Airlines je pojasnila, da so med pregledi doslej odkrili več primerov, za katere se zdi, da so povezani s težavami pri namestitvi panela z vrati. Med njimi so razrahljani vijaki, ki jih je bilo treba dodatno zategniti. Ob tem so zagotovili, da bodo težave odpravili, preden bodo ta tip letala znova začeli uporabljati.

Alaska Airlines pa je v sporočilu za javnost zapisala, da so predhodni pregledi pokazali, da je na nekaterih letalih slabo pritrjena oprema. Poudarili so, da bodo nadaljnje preglede opravili v skladu z navodili ameriške zvezna uprava za letalstvo (FAA).

Odpadel panel z vrati našel učitelj na svojem vrtu

Panel z vrati je del trupa z oknom, ki se lahko v določenih konfiguracijah letal uporablja kot izhod v sili. Tak panel je v v petek kmalu po vzletu z letališča v Portlandu odpadel z letala Alaska Airlines. Letalo s 177 ljudmi na krovu je zato moralo le 35 minut po vzletu zasilno pristati.

Ameriške letalske oblasti so v nedeljo zvečer sporočile, da je panel z zasilnimi vrati na svojem vrtu v Portlandu našel nek učitelj, najdba pa bo ključna pri preiskavi vzroka za incident. Predsednica Nacionalnega odbora za varnost v prometu (NTSB) JenniferHomendy je povedala, da je učitelj, ki ga je imenovala Bob, našel vrata na svojem dvorišču v mestu Portland v ameriški zvezni državi Oregon.

“Z veseljem sporočam, da smo našli panel z vrati,” je na novinarski konferenci dejala Homendy. “Zelo smo veseli, da ga je Bob našel,” je dejala in dodala, da gre za “ključno manjkajočo komponento, ki bo pomagala pri preiskavi vzroka nesreče”. V dnevih po incidentu so našli tudi dva mobilna telefona, ki sta popadala iz letala.

Letalu odpadel panel z vrati

Letalo družbe Alaska Airlines s 177 ljudmi na krovu je v soboto zasilno pristalo, potem ko je kmalu po vzletu z letala odpadel panel. Letalo je na letališču v Portlandu v ameriški zvezni državi Oregon pristalo le 35 minut po vzletu.

Po incidentu, ki se je končal brez smrtnih žrtev, je FAA, ki ureja letalski promet v ZDA, prizemljila 171 letal Boeing 737 Max 9, strokovnjaki pa so kmalu zatem začeli preglede letal. Letala tega tipa so prizemljile tudi letalske družbe z manjšo floto max 9, vključno s Turkish Airlines in Aeromexico.

STA
Twitter

Sorodni članki

Back to top button