Novice

Danes se v Mariboru prižigajo lučke, prvič tudi panoramsko kolo

V Mariboru bodo okoli 17. ure popoldne prižgali letošnje praznične lučke, s čimer se bodo v štajerski prestolnici začele decembrske prireditve. Najbolj svetlo in živahno bo zagotovo na Glavnem trgu, kjer so zadnje dni postavljali atraktivno razgledno panoramsko kolo, kar je novost in verjetno največja atrakcija letošnjega Čarobnega Maribora.

Lučke bodo prižgali okoli 17. ure, danes pa se začenja tudi božični sejem z lokalnimi izdelki ter gostinsko ponudbo. Sicer pa bodo decembrsko dogajanje v mestu zaznamovale praznične stojnice ter bogat družinski in kulturni program.

Za prižig lučk so se sicer v Mariboru odločili nekaj dni pozneje kot zadnja leta, ob tem pa napovedali, da jih bodo zaradi varčevanja z energijo v trenutni energetski krizi izklapljali. Prizorišča bodo delno osvetljevali s pomočjo sončne elektrarne na strehi Elektra Maribor ter po načrtu študentov Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko s pomočjo dveh koles sistema MBajk, na katerih bodo lahko obiskovalci s potiskanjem pedal proizvajali energijo za osvetlitev božičnega drevesa.

Praznična okrasitev mesta sicer sledi pred leti zasnovani tematiki čarobnih niti, pri čemer stara svetila postopno zamenjujejo z novimi, varčnejšimi. Letos bodo lučke ugašali ob 23. uri, proti koncu meseca nekoliko kasneje. Prav tako so se odpovedali okraskom na drogovih ulične razsvetljave, saj teh ne morejo ločeno ugašati, bodo pa zagorele luči na Piramidi.

Dobra dva dni pa je potekalo postavljanje panoramskega kolesa, kakršen krasi tudi številna druga razvita mesta. Z njim se bo mogoče zavrteti in si iz ene od 18 gondol ogledati mesto z višine 23 metrov. Vstopnina za otroke bo šest, za odrasle sedem, za družine pa 24 evrov.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button