Delo

Teconomy povezal študente in podjetja

Študenti tehniških, ekonomskih in naravoslovnih smeri so spoznali bodoče delodajalce

V avli FERI se je tudi letos odvil karierni sejem Teconomy Maribor 2019, kjer se je predstavilo 20 slovenskih in avstrijskih podjetij, ki iščejo mlade sodelavce in praktikante.

Življenje po diplomi je lahko zelo enostavno, če že v času študija razmišljaš o zaposlitvi po faksu. Pot do službe ti lahko močno olajša IAESTE, mednarodna organizacija, ki združuje študente tehniških, ekonomskih in naravoslovnih smeri iz 80 držav, organizira pa različne prakse in usposabljanja v tujini. Organizacija ima komite tudi v Mariboru, in sicer IAESTE LC Maribor sestavljajo študenti in prostovoljci, ki poskrbijo, da sovrstniki lažje pridejo do zaposlitve.

Eden izmed njihovih najpomembnejših projektov je vsakoletna organizacija kariernega sejma Teconomy Maribor. Podjetja iz Avstrije in Slovenije so tudi letos napolnila avlo Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) ter študentom ponudila vpogled v svoje delovanje in jim predstavila možnost sodelovanja. Teconomy Maribor je nastal po vzoru istoimenskega kariernega sejma v Gradcu, ki ga je IASETE Austria prvič organizirala pred več kot 20 leti. Koncept navezovanja kontaktov med študenti in bodočimi delodajalci se je tako prenesel tudi v Maribor, kjer je sejem letos potekal že sedmič.

Teconomy Marivbor 2019 - sejmišče | Študenti so se s tujimi podjetji pogovarjali v angleščini, nemščini in tudi slovenščini.
Teconomy Maribor 2019 - Kreator Lab | Mnogo podjetij je s seboj pripeljalo svoje tehnološke izdelke.
Teconomy Maribor 2019 - LogicData | Marsikatero avstrijsko podjetje zaposluje tudi slovence, ki so na sejmu lažje komunicirali s študenti.
Teconomy Maribor 2019 - avla FERI | Teconomy Maribor je potekal že sedmič.
Teconomy Maribor 2019 - Bearing Poiint | Podjetja so študente do svojih miz vabila tudi z različnimi promocijskimi izdelki in sladkarijami.
Teconomy Maribor 2019 - predstavitev | Podjetniki so z veseljem odgovorili na zastavljena vprašanja študentov.
Teconomy Maribor 2019 - preizkus | Obiskovalci so lahko izdelke podjetij tudi preizkusili.

   

  Podjetja so vsako leto zadovoljna

  Na sejmu so sodelovala predvsem podjetja iz Gradca ali njegove bližine študenti pa so lahko stik navezali tudi s slovenskimi podjetji. Največ povpraševanja je bilo po informatikih, elektrotehnikih, računalničarjih in strojnikih, nekatera podjetja pa so iskala tudi študente drugih smeri. Večina jih poleg zaposlitev po dogovoru ponuja tudi počitniške prakse, ki lahko trajajo vse tja do pol leta.

  Organizatorji se vsako leto potrudijo v Maribor pripeljati tudi nekaj novih podjetij, med katerimi so bili letos Virtual Vehicle, Allplan, Dynatrace, Emsiso Embeded System Solutions, Scoop & Spoon ter Timetac. Seznam preostalih, ki so na Teconomyu že sodelovali in so se v Maribor vrnili, ker so bili s sejmom zelo zadovoljni, pa lahko najdeš tukaj.

  V pogovoru o mariborskih študentih in njihovem znanju je večina podjetij poudarila, da z njimi radi sodelujejo in navežejo stik, opravijo prakso ali pa jih celo zaposlijo. So pa dodali, da smo velikokrat premalo prepričani v svoja zanimanja in znanja, zato pred delodajalci ne nastopimo pogumno in suvereno. Naj te raziskovanje sveta po končani fakulteti ne prestraši, bodi prepričan vase in začni že med študijem iskati primerno zaposlitev. Dobro priložnost si že imel na kariernem sejmu Teconomy Maribor, ki bo spet na sporedu naslednje leto.

   

  Urška KUR
  Urška KUR

  Urška Jakopin

  Urednica

  Sorodni članki

  Back to top button