TehnologijaZnanost

Slovenski startup leta je podjetje Inno Lab s poučno škatlo Innobox

Zmagovalec letošnjega izbora za slovenski startup leta je podjetje Inno Lab, ki z zabojčkom eksperimentov Innobox želi otroke navdušiti za fiziko, matematiko in računalništvo oz. naravoslovje. V finale so se uvrstila še podjetja DeltaHub, Epidemic, mPOR in SaleSqueze.

Škatla za mlade raziskovalce in znanstvenike Innobox je škatla poučnih in zanimivih poskusov, otroci pa vsakič spoznajo še dosežke slovenskih znanstvenikov, raziskovalcev in strokovnjakov. Ekipa Inno Laba je zanjo na podelitvi Slovenski startup leta na Ljubljanskem gradu prejela kristalni kipec. Nagrado že 15. leto zapored podeljuje Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom ter ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Kako se je začela zgodba Inno Laba?

Vse se je pričelo s Tejo Bajt, ustanoviteljico Innoboxa – znanstvenega zabojčka poskusov. Je molekularna in celična biologinja po izobrazbi in srcu, njeno največje veselje pa je prenašati strast do naravoslovja in znanosti na otroke.

Innobox je torej znanstveni zabojček, ki otrokom predstavi naravoslovje skozi zabavne poskuse.
Zabojček eksperimentov Innobox v treh zabavnih različicah se tako z otroci in njihovimi starši odpravi na znanstveno podprto popotovanje odkrivanja talentov, samostojnosti in kritičnega razmišljanja. V vsakem Innoboxu so poskusi iz različnih področij naravoslovja, otroci pa vsakič spoznajo še dosežke slovenskih znanstvenikov, raziskovalcev in strokovnjakov. In brez skrbi, poskusi so varni.

Širni Sloveniji so se predstavili tudi na priljubljeni televizijski oddaji Štartaj Slovenija 2021, zdaj pa je njihova ideja pripravljena na vzlet na tuje trge, natančneje pristajajo na italijanskem Amazonu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Innobox zabojček (@innoboxzabojcek)

Kaj pravijo o zmagi?

“Zmaga na slovenskem startupu nam pomeni ogromno. Vsi vemo, da imamo v Sloveniji super tehnološka podjetja, raziskovalce, inženirje in preostale, ta talent pa moramo začeti vzgajati zgodaj. In to je tudi naša želja,” je povedala Teja Bajt.

Direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič pa je dodala, da je letošnji zmagovalec dokaz več, da na mladi generaciji podjetnikov svet stoji. “Strast do novih idej, njihovo uresničevanje in zagon uspeti so kljub negotovim časom tudi v slovenskem prostoru zelo živi, kar nas izredno veseli. Pohvaliti moram tudi ostale štiri finaliste, saj prav vsi pripovedujejo pohvale vredno zgodbo podjetništva,” je menila.

Finalni izbor Slovenski start:up leta 2022 je potekal na sedežu Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), ki je tudi partner nagrade. Pred strokovno komisijo se je predstavilo 5 finalistov: podjetja DeltaHub, Epidemic, InnoLab, mPOR in SaleSqueze.

STAkrog, Start:up Slovenija
Start:up Slovenija

Sorodni članki

Back to top button