Kulsko

Bird Buddy, slovenski startup 2021, s predstavitvijo na CNN-u

Podjetje Bird Buddy, zmagovalec lanskega izbora za slovenski startup leta in snovalec istoimenske pametne ptičje krmilnice, žanje nove uspehe. Po tistem, ko je decembra od ameriške družbe General Catalyst prejel dodatno finančno injekcijo v vrednosti 8,5 milijona dolarjev, je pred dnevi dobil tudi predstavitev na platformah televizijske mreže CNN.

V okviru rubrike CNN Business so zavrteli približno dveminutni posnetek, v katerem nastopa ustanovitelj in gonilna sila podjetja Bird Buddyj Franci Zidar. V njem med drugim navedejo snovalce, da pametna ptičja hišica skupaj s spremljajočo aplikacijo, ki prepoznava in opiše ptice, ki se hranijo v hišici, opazovanje ptic dviguje na novo raven.

Kot enega osrednjih ciljev projekta snovalci navedejo varstvo narave. Podatki, zbrani s pametno hišico, bodo namreč po njihovem prepričanju zelo koristni za naravovarstvenike, tako glede sprememb v populaciji ptičev kot pri spremljanju letnih selitev različnih vrst. Ti podatki bodo znanstveni skupnosti prosto na voljo, po načelu odprte kode.

Že v začetku decembra je Bird Buddy v okviru novega zbiranja zagonskih sredstev prejel novo finančno injekcijo v višini 8,5 milijona dolarjev. Po podatkih s platforme Crunchbase je bil investitor družba General Catalyst s sedežem v mestu Cambridge v ameriški zvezni državi Massachusetts.

Pametna ptičja krmilnica, ki fotografira ptice

Bird Buddy je bil sicer junija lani razglašen tudi za slovenski startup leta 2021. Že pred tem pa je na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter v dobrem mesecu dni zbral 4,2 milijona evrov.

Njihov izdelek je pametna ptičja krmilnica. Osnovni komplet zajema ptičjo hišico s posodo za hrano in snemljivim modulom, ki vključuje majhno videokamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja.

Senzor zazna prihod ptice in o tem prek brezžične povezave in mobilne aplikacije obvesti imetnika krmilnice. Ta lahko ptico s pomočjo aplikacije fotografira. S pomočjo umetne inteligence aplikacija prepozna vrsto ptice. Uporabnikom omogoča tudi urejanje in deljenje fotografij ptic ter jim ponuja nasvete glede primerne hrane za posamezne vrste ptic.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button