KulskoZabavaZnanost

Kaj je smeh in zakaj se smejimo?

Včasih je naše hihitanje in smejanje lahko veliko več kot le to, da mislimo, da je nekaj smešno. Strokovnjaki razlagajo, kakšna je filozofija za smehom in zakaj se pravzaprav smejimo.

Nobena vokalizacija ni bolj univerzalna in združujoča kot smeh. Pri njem ni jezikovnih ali kulturnih ovir, prav vsi razumemo njegov koncept, niti se nam ga ni potrebno naučiti. Toda zakaj se smejimo?

Glede na znanstvene študije smeha ne izvabijo samo smešne enovrstične šale, smešne besede, fotografije ali filmi. Humor niti ni glavni razlog, zakaj se smejimo. Vzrok za smeh v svojih raziskavah pojasnjuje profesorica kognitivne nevroznanosti dr. Sophie Scott.

Kaj je smeh?

Scottova pojasnjuje, da je smeh neverbalni čustveni izraz. Čustvo, za katerega se zdi, da ga izražamo z njim, je veselje, vendar je to družbeno veselje, ki ga doživljamo predvsem z drugimi ljudmi. Skupnostni vidik veselja je najpomembnejši za razumevanje razlogov, zakaj se smejimo.

smeh, smejanje, zabava, humor
Ali veš, kaj sploh je smeh?

Kaj se dogaja v telesu, ko se smejimo?

Znanstvenica pojasnjuje, da je smeh fiziološki odziv. Ko se smejimo, možgani sproščajo endorfine, ki sproščajo celotno telo. Pri smehu sodelujejo naše obrazne mišice in dihala.

Vsakdo ima sposobnost smejanja. Celo slepi dojenčki, ki smeha niso nikoli videli, pa tudi gluhi, ki smeha niso nikoli slišali. Smejijo se tudi druge vrste sesalcev, vključno s podganami, ko jih žgečkajo. Scottova izpostavlja še, da se zagotovo smeji več vrst živali, le ljudje se tega ne zavedamo in tega ne prepoznamo.

Zakaj se smejimo?

  1. Za socialno povezanost. Znanstvenica izpostavlja, da se večina smeha zgodi kot del družbenih interakcij. Kar 30-krat bolj verjetno je, da se bomo smejali, če smo v družbi drugih, kakor pa če smo sami.
  2. Da prikrijemo svoja čustva. Nekateri ljudje se smejijo kot odgovor na telesno stimulacijo – na primer žgečkanje.
  3. Najdemo nekaj humornega. To je najverjetneje razlog št. 1, da se nenadzorovano smejimo, celo režimo.

Je smeh nalezljiv?

Verjetno smo se vsi že kdaj znašli v situaciji, ko smo bili obkroženi s prijatelji, smeh pa nas je vse napadel kot domine. Vse pa se lahko začne z enim majhnim hehetom ali smehljajem.

In ja, smeh je nalezljiv! To dokazujejo znanstvene študije, smeh pa pogosto primerjajo z zehanjem, ki je prav tako nalezljivo. Scottova izpostavlja, da je nalezljiv smeh pogosto povezan z obliko družbene vezi. To je način izkazovanja naklonjenosti in skupnega veselja.

smeh, smejanje, zabava, humor
Kolikokrat se ti je že zgodilo, da se v družbi vsi naenkrat začnete krohotati?

Kakšne so koristi smeha za zdravje?

Znanost je jasna – smeh je dober za nas. Pri tem pa znanstveniki poudarjajo, da je praktično nemogoče vedeti, ali koristi za zdravje izvirajo neposredno iz smeha ali iz socializacije. In kakšne so te koristi?

  • Smeh lajša stres.
  • Smeh lahko lajša bolečine.
  • Smeh krepi odnose.
  • Smeh kuri kalorije.
  • Smeh je dober za naše možgane.
  • Smeh je dober za naše srce.

Pod črto, smeh je najbolj naravno in najboljše zdravilo, zato se smej!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button