Tehnologija

Na koncertu na dveh lokacijah s 5G omrežjem hitrosti višje od 1 Gps

Telekomunikacijski operater Telemach je pred dnevi na posebnem dogodku prvič v Sloveniji v praksi predstavil delovanje tehnologije in omrežja 5G. Operater, ki tehnologijo preizkuša na dveh baznih postajah v Ljubljani, je zmožnosti 5G predstavil s koncertom, ki je istočasno potekal na dveh lokacijah - na Kongresnem trgu in pred Kolosejem.

Kot so sporočili iz Telemacha, so med testiranjem izmerili mobilne hitrosti, višje od 1 Gbps. Tehnologija 5G se od predhodnikov razlikuje predvsem v hitrosti in predvsem v latenci oziroma zakasnitvi. Latenca znaša le eno milisekundo, o čemer so se lahko prepričali tudi obiskovalci pred Kolosejem in na Kongresnem trgu.

Glasbeniki so se razdelili na dve lokaciji, obiskovalci koncerta pa so s pomočjo 5G omrežja na Kongresnem trgu poslušali glasbo celotne skupine.

Glasbeniki so se namreč razdelili na dve lokaciji, obiskovalci na Kongresnem trgu pa so lahko koncert poslušali, kot bi bila celotna zasedba na enem mestu. Potekal je tudi prikaz navidezne resničnosti in prenos v živo v ločljivosti 4K.

V preteklih dneh so med testiranji zmogljivosti v Telemachu izmerili najvišjo hitrost prenosa podatkov, ki je presegala 1,3 Gbps. Tudi v primeru večje zasedenosti omrežja v času dogodka pa se je hitrost povzpela kar nad 960 Mbps.

Telemach v Sloveniji v fiksnem omrežju že ponuja internet s hitrostjo 1 Gbps, s pomočjo koncerta pa so dokazali tudi, da bodo lahko podobne hitrosti kmalu zaživele tudi na mobilnem omrežju s pomočjo 5G mobilne tehnologije.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button