Tehnologija

Letošnja najpodjetniška ideja je robot za avtomatsko dezinfekcijo prostorov

Letošnji zmagovalec projekta Najpodjetniška ideja je robot za avtomatsko dezinfekcijo bolnišničnih prostorov SteriPro, ki ga je razvilo celjsko podjetje UVC Solutions. Zmagovalca je s pomočjo bralcev izbrala komisija novinarjev Časnika Finance.

Kot ugotavlja evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni so bolnišnične okužbe so globalna težava. V evropskih bolnišnicah je letno 4,5 milijona tovrstnih okužb, večinoma pa se prenašajo prek bolnišničnega okolja, so zapisali na Financah.

Letošnji zmagovalec, SteriPro, prostor razkužuje z UV-žarki, kar je sicer ena izmed dveh uveljavljenih metod dezinfekcije. UV-žarki na določeni valovni dolžini močno poškodujejo DNK mikroorganizmov, da se ne morejo več razmnoževati in postanejo neškodljivi, so pojasnili.

S svojim izdelkom je podjetje po navedbah Financ letos prodrlo že v 22 evropskih držav. Do konca leta pa načrtujejo širitev v še več držav.

Najpodjetniška ideja je eden prvih projektov Financ, s katerim časnik spodbuja podjetništvo in inovativnost. Letošnji izbor je že 17. po vrsti, v tem času pa so predstavili že več kot 600 različnih podjetniških idej in zgodb.

 

 KrogSTA
© 2019 UVC SOLUTIONS d.o.o.
ikona snemalec SteriPro UVC disinfection

Sorodni članki

Back to top button