Tehnologija

Prihaja jesenska šola blockchain tehnologije!

Blockchain Lab:UM vabi na jesensko druženje

Tehnologija veriženja blokov (ang. blockchain) se obravnava kot druga internetna revolucija oz. eno od najpomembnejših inovacij na področju internetnih tehnologij v zadnjem desetletju.

Priča smo »virtualni zlati mrzlici«, ki blockchain postavlja v ospredje dnevnih finančnih, tehnoloških in splošno-informativnih novic.

Omenjena tehnologija pa niso zgolj kriptovalute in bajni zaslužki, temveč je temelj novim konceptom, ki spreminjajo ustaljene poslovne procese, nudijo nov tehnološki napredek ter prostor za inovativne tehnološke pristope.

 

Med koncepti so v ospredju trije

  1. Decentralizirano in distribuirano upravljanje s podatki v obliki javno dostopnega dnevnika ali glavne knjige (ang. ledger), ki služi kot distribuiran in repliciran register zapisov.
  2. Pametne pogodbe, ki so programljive pogodbe zapisane v verigah blokov, kjer se samodejno izvajajo ob določenih pogojih oz. prožilcih ter se izvedejo glede na vnaprej programljiva dejstva; hkrati so javno dostopne in niso pod vplivom tretjih oseb.
  3. Decentralizirane aplikacije, ki so centralne strežnike zamenjale za verigo blokov in pametne pogodbe.

Jesenska šola se bo pričela 17. septembra in traja 3 tedne.

Na Inštitutu za informatiko, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter v sklopu skupine Blockchain Lab:UM želijo približati razvoj pametnih pogodb in decentraliziranih aplikacij temelječih na verigah blokov, študentom, ki želijo obdobje brez ter pred začetkom predavanj izkoristiti za širitev svojih znanj. V ta namen bodo organizirali letos že drugo Blockchain počitniško šolo oz. jesensko šolo razvoja decentraliziranih aplikacij (dApps) ter pametnih pogodb s tehnologijo veriženja blokov (ang. blockchain).

Na jesenski šoli 2018 boste spoznali osnovne tehnologije veriženja blokov (ang. blockchain), pametne pogodbe, Etehreum platformo, solidity programski jezik, decentralizirane aplikacije, web3.js, truffle, oraklje ter principe in dobre prakse razvoja.

Jesenska šola 2018 bo potekala tri tedne med 17. septembrom in 5. oktobrom 2018. Začne se s tridnevnim sklopom uvodnih predavanj, predstavitvijo izziva in pripravami na tekmovalni del, in sicer med 17. in 19. septembrom na UM FERI.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGBlockchain Lab:UM
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button