Tehnologija

FarmBeast prinesel zmago mariborskim študentom

V sklopu tekmovanja morajo tekmovalci pripraviti svoje robote, da se ti po polju gibljejo avtonomno po v naprej znanem vzorcu, po naključnem vzorcu, izdelajo zemljevid polja in selektivno odstranjujejo plevel ter predstavijo kako njihov robot zna rešiti še ostale probleme iz kmetijstva.

Mednarodno tekmovanje poljskih robotov se je letos odvijalo že sedemnajstič zapored, tokrat v mestu Heilbronn v Nemčiji.  Skupina Biosistemskega inženirstva je tokrat predstavila sistem za selektivno odstranjevanje plevela. Robot FarmBeast plevel zazna in ga odstrani s pomočjo termične obdelave (laser), v kolikor gre za plevel v zgodnji fazi razvoja, mehansko (rezanje s pomočjo nitke), v kolikor gre za bolj razvitega ali kemično (FFS), v kolikor gre za trdovraten plevel, ki ga ni moč preprosto odstraniti. Skupina je z inovativno idejo navdušila občinstvo in žirijo ter dosegla 1. mesto v disciplini “Freestyle” (reševanje ostalih problemov iz kmetijstva).

FRE2019 je letos potekal v Nemčiji.

Ekipo Univerze v Mariboru so na tekmovanju FRE2019 zastopali študentje iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede (Gašper Fridrih, Žan Mongus, Erik Rihter, Benjamin Založnik), študent Fakultete za naravoslovje in matematiko (Peter Bernad) in študentje iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Dominik Hrastnik, Miha Kajbič, Urban Kenda, Jernej Mlinarič, Valentin Podkrižnik, Kristijan Polovič, Matic Rašl, Luka Slapnik, Luka Šelih, Erik Voh, Aljaž Zajc). Ekipo sta v študijskem letu 2018/2019 vodila doc. dr. Jurij Rakun in izr. prof. dr. Miran Lakota.

FarmBeast, Univerza v Mariboru, Univerze v Mariboru,
FarmBeast robot, ki je ekipi prinesel zmago v kategoriji “Freestyle” .

 

 UM
UM

Sorodni članki

Back to top button