Kultura

Epska srhljivka Oppenheimer o nastanku atomske bombe

Na velika platna poleti prihaja epska srhljivka z naslovom Oppenheimer, ki jo je režiral in zanjo napisal scenarij Christopher Nolan. Srhljivka je posneta s tehnologijo IMAX® in bo gledalce potisnila v paradoks enigmatičnega človeka, ki mora tvegati uničenje sveta, da bi ga rešil.

Film temelji na s Pulitzerjevo nagrado nagrajeni knjigiAmerican Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer avtorjev Kaija Birda in Martina J. Sherwina. Producenti filma so Emma Thomas, Charles Roven in Christopher Nolan. V glavnih vlogah zaigrajo Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey, Jr., Matt Damon, Rami Malek, Florence Pugh, Benny Safdie, Michael Angarano, Josh Hartnett in Kenneth Branagh.

Na voljo je že napovednik, epska srhljivka Oppenheimer pa na redni spored v kinematografe prihaja 20. julija 2023.

 

Zgodba spremlja ameriškega znanstvenika J. Roberta Oppenheimerja in njegovo vlogo pri razvoju atomske bombe. Znanstvenika Oppenheimerja je upodobil Cillian Murphy, njegovo ženo Katherine »Kitty« Oppenheimer, ki je biologinja in botaničarka, pa igralka Emily Blunt. Oskarjevec Matt Damon je upodobil generala Leslieja Grovesa ml., direktorja projekta Manhattan, igralec Robert Downey Jr. pa je ustanovni komisar ameriške komisije za jedrsko energijo Lewis Strauss. 

Ogromna zvezdniška zasedba

Nominiranka za oskarja Florence Pugh zaigra psihiatrinjo Jean Tatlock, Benny Safdie upodobi teoretičnega fizika Edwarda Tellerja, Michael Angarano zaigra Roberta Serberja ter Josh Hartnett igra pionirskega ameriškega znanstvenika za jedrsko energijo Ernesta Lawrencea.

V srhljivki zaigra tudi oskarjevec Rami Malek, režiser Nolan pa znova sodeluje z večkrat nominiranim igralcem, pisateljem in filmskim ustvarjalcem Kennethom Branaghom. Med igralsko zasedbo so tudi Dane DeHaan (Valerian in mesto tisočerih planetov), Dylan Arnold (franšiza Noč čarovnic), David Krumholtz (The Ballad of Buster Scruggs), Alden Ehrenreich (Solo: Zgodba Vojne zvezd) in Matthew Modine (Vzpon Viteza teme).

Oppenheimer je posnet v kombinaciji IMAX® 65 mm in 65 mm filmske fotografije velikega formata, vključno s prvimi deli v črno-beli analogni fotografiji IMAX®.

Nolanovi filmi – med njimi Tenet, Dunkirk, Medzvezdje in trilogija Vitez teme  so v blagajnah po svetu zaslužili več kot 5 milijard dolarjev in bili nagrajeni z 11 oskarji in 36 nominacijami, vključno z dvema nominacijama za najboljši film.

 Karantanija Cinemas
 Karantanija Cinemas

Sorodni članki

Back to top button