Tehnologija

Vlada za enotna merila na področju kibernetske varnosti

Vlada želi vzpostaviti enotna merila za državne institucije na področju kibernetske varnosti, saj so ta trenutno precej razpršena in nedorečena, so po seji sveta za nacionalno varnost sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Vprašanje tehnologije 5G namreč za vlado v prvi vrsti predstavlja vprašanje nacionalne varnosti.

Digitalna infrastruktura v sodobnih družbah ne bo zadevala le varnostnega sektorja, ampak tudi civilno sfero. Zato bo odločitev o načinu njene vzpostavitve strateška, ne le tehnološka, je poudaril svet za nacionalno varnost. Ta je na dnevnem redu seje med drugim imel tudi oceno tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G.

Državni zbor je v strategiji nacionalne varnosti informacijsko-kibernetske grožnje opredelil kot eno ključnih groženj. “Pri tehnologiji 5G govorimo o neposrednem vplivu tako na kritično infrastrukturo kot tudi na državljane, zato vprašanje te tehnologije za vlado v prvi vrsti predstavlja vprašanje nacionalne varnosti,” so poudarili.

Člani sveta so sklenili, da Slovenija potrebuje skupen in celovit pristop na področju kibernetske varnosti. Ker gre za področje, ki je bilo v preteklosti precej zapostavljeno, je treba pripraviti odgovore na nekatere ključne dileme.

Vlada želi vzpostaviti enotna merila za državne institucije na področju kibernetske varnosti. Ti so po njenih navedbah trenutno precej razpršeni in nedorečeni. Ključna ministrstva bodo morala z vidika kibernetske zaščite pripraviti načrte za delovanje v morebitnih kriznih razmerah zaradi kibernetskih napadov. Prav tako bo vlada v okviru predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021 za eno od strateških tem določila digitalizacijo, znotraj nje pa kot prioritetno vprašanje ravno kibernetsko varnost, so dodali.

Priprava državnega načrta za epidemijo

Na dnevnem redu seje je bila tudi obravnava elementov za pripravo državnega načrta za epidemijo na ravni koronavirusne. Kot je prek Twitterja sporočil že obrambni minister Matej Tonin, je svet aktualno zakonodajo za primer nalezljivih bolezni ter državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije ocenil kot neustrezno oz. pomanjkljivo.

Za morebiten drugi val epidemije bo vlada zato na podlagi izkušenj iz prvega vala pripravila ustrezen državni načrt. Ta bo narejen v smeri jasnih navodil, osnutkov odlokov ter razmejitev pristojnosti in zadolžitev posameznih ministrstev in organov v sestavi. To bi skupaj s spremembo zakonodaje omogočalo učinkovitejši boj v primeru drugega vala epidemije.

Vlada bo zato pozvala vse resorje, naj pripravijo predloge, kaj je treba storiti, da se pripravi državni načrt do sredine junija. Takrat ga bo treba sprejeti in tudi pripraviti na morebitno realizacijo, so še sporočili iz vladnega urada.

 

 STAkrog
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button