Zdravje

V Kitajskem mestu Qingdao v treh dneh testirali 7,5 milijona ljudi

V kitajskem pristaniškem mestu Qingdao so v minulih treh dneh na novi koronavirus testirali 7,5 milijona ljudi, potem ko so v mestu zaznali manjši izbruh koronavirusne bolezni 19, so po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočile lokalne oblasti.

Oblasti so se za obsežno testiranje odločile, potem ko so v minuli konec tedna potrdili nekaj deset okužb z novim koronavirusom, povezanih s tamkajšnjo bolnišnico. V petih dneh nameravajo testirati celotno mesto z devetimi milijoni prebivalcev.

V prvih treh dneh so testirali 7,5 milijona ljudi. Pri tem so uporabili metodo združevanja vzorcev – zbirali so posamezne vzorce posameznikov, nato pa analizirali deset testov hkrati.

Do davi so dobili rezultate več kot štirih milijonov testov in za zdaj niso odkrili novih primerov okužbe.

Metodo združevanja vzorcev so uporabili tudi v mestu Wuhan, kjer se je novi koronavirus konec lanskega leta prvič pojavil. Tam so ob novem primeru okužbe maja v desetih dneh testirali devet milijonov ljudi.

Nazadnje so na Kitajskem obširno testiranje izvedli junija, ko so v Pekingu zaznali izbruh novega koronavirusa, ki so ga povezali s tržnico.

Kitajska, kjer se je pandemija covida-19 začela, se je po strogih karantenskih ukrepih spet postavila na noge. Uspelo se jim je izogniti tudi večjim izbruhom, za kar gre zasluga predvsem hitrim karantenskim ukrepom in obširnemu testiranju.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button