Kultura

Gledališka predstava NOORDUNG:: 1995-2045 prehaja v drugo polovico

Pred 25 leti je 20. aprila 14 igralk in igralcev prvič odigralo predstavo NOORDUNG::1995-2045. Petdesetletna gledališka predstava Dragana Živadinova je doslej doživela dve ponovitvi v letih 2005 in 2015 na isti dan, in sicer v Zvezdnem mestu in v nekdanjem Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij. Naslednjič bo uprizorjena leta 2025.

Živadinov je leta 1991 na peturni tiskovni konferenci prvič predstavil petdesetletni gledališki načrt. Tega bi naj bi ga začel uprizarjati leta 1995 in se je večini zdel kot šala. Nekateri so ga imeli za norost, drugi za konceptualno manifestativno umetniško izjavljanje. V najboljšem primeru pa je vse skupaj zvenelo kot mit, ki pa je počasi postajal realnost, piše v sporočilu za javnost.

Leta 1998 je Živadinov uradno že postal kandidat kozmonavt v centru za usposabljanje kozmonavtov Jurij Gagarin v Zvezdnem mestu pri Moskvi. V naslednjem letu je z Dunjo Zupančič izvedel prvo celostno gledališko predstavo v breztežnosti – Biomehanika Noordung. Leta 2005 pa je na modelu Mednarodne vesoljske postaje za usposabljanje kozmonavtov v tamkajšnjem hidrolaboratoriju uprizoril prvo ponovitev petdesetletne predstave NOORDUNG::1995-2045.

NOORDUNG::1995-2045 na prelomni točki

Živadinov je ob današnji prelomni točki za projekt spomnil, da je bila prva ponovitev predstave uprizorjena 20. aprila ob isti uri kot premiera pred desetletjem, z istimi igralci in z istim tekstom. Druga ponovitev pa je bila deset let kasneje, leta 2015, izvedena na isti dan ob isti uri z isto metodo v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt). Tega je Živadinov v Vitanju zgradil in vzpostavil s sodelavcema Miho Turšičem in Dunjo Zupančič.

Tretja ponovitev bo na sporedu leta 2025, četrta leta 2035 in zadnja, peta, leta 2045. Ko bo kdo od igralcev v desetletnem intervalu umrl, ga bodo v njegovi mizansceni nadomestili z daljinsko vodenim znakom. To bosta bodoča biomehatronska antena in umetniški satelit umbot. Če bo umrla igralka, bo njeno repliko nadomestila melodija, če bo umrl igralec, bo njegovo repliko nadomestil ritem. Leta 2045 bo na odru samo še 14 abstraktov za telesa igralcev ter glasba, ki bo nadomestila njihove replike.

Živadinov ima za leto 2045 v načrtu tudi nadomestitev 14 abstraktov, umbotov, na ekvatorialni orbiti. Ti bodo tako postali umetniški sateliti.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button