Znanost

Google razpustil odbor za etično rabo umetne inteligence

Kdo bo Googlu svetoval o etičnosti umetne inteligence?

Google je potrdil, da je razpustil nedavno oblikovani odbor za etično rabo umetne inteligence. Šlo je za svetovalno telo, ki pa je naletelo na vrsto kritik zaradi članstva.

Google je nedavno oblikoval Zunanji svetovalni svet za napredne tehnologije (ATEAC). Na njegovo čelo je imenovala predsednico konservativnega think-tanka Heritage Foundation Kay Coles James. To pa je izzvalo veliko nezadovoljstvo med Googlovimi uslužbenci. Ti so tako pred tednom dni začeli javno kampanjo, ki je zahtevala, da se Jamesova umakne.

Za problematično je veljalo tudi članstvo direktorja enega od podjetij, ki razvija drone, zaradi dogajanja je en član sveta že sam odstopil. »Jasno je postalo, da v trenutnih razmerah ATEAC ne more delovati, kot smo želeli,« je pojasnili pri Googlu.

»Zato ukinjamo ta svet in se vračamo nazaj k načrtovanju,« dodajajo pri Googlu. Pri internetnem velikanu so napovedali, da bodo iskali druge načine za pridobitev zunanjih mnenj o odgovorni rabi umetne inteligence.

 

Googlovi uslužbenci s peticijo nasprotovali sestavi sveta

Googlovi uslužbenci so na spletu objavili peticijo, ki podjetje poziva, naj Jamesovo umakne iz sveta. Prva dama Heritage Foundation je namreč znana kot nasprotnica transspolnih oseb, LGBTQ skupnosti in migrantov. Peticija je zbrala več kot 2300 podpisov.

»Z izbiro Jamesove je Google jasno povedal, da njegova verzija etičnosti ceni bližino oblasti bolj kot dobrobit transspolnih oseb, drugih oseb iz LGBTQ skupnosti in migrantov,« so navedli pobudniki peticije. Poimenovali so se Googlarji proti transfobiji.

Stališča Jamesove so v nasprotju z jasno izraženimi vrednotami Googla. Če bi jih uvedli v umetno inteligenco, bi lahko vodila do diskriminacije s strani super pametnih naprav, so opozorili.

Google bo po razpustitvi odbora iskal druge načine za pridobitev zunanjih mnenj glede umetne inteligence.

Umetna inteligenca odpira vrsto priložnosti, a hkrati odpira pomembna vprašanja o tveganjih, ki bi se lahko pojavila, če se obrne proti določeni skupini ljudi ali celo svojim ustvarjalcem. Prvi mož Googla Sundar Pichai je v intervjuju, ki je bil objavljen lani, izpostavil, da morajo podjetja, ki gradijo umetno inteligenco, že od začetka vključiti tudi vprašanje etike.

Google je eden od vodilnih v svetu pri razvoju umetne inteligence. Lani je objavil vrsto internih načel na to temo; prvo je, da mora biti umetna inteligenca družbeno koristna.

Zavezal se je tudi, da ne bo razvijal ali uporabil umetne inteligence za orožje, nadzor izven mednarodnih norm ali kršenje človekovih pravic. Je pa pripravljen z vladami in vojskami sodelovati pri razvoju na področjih, kot so kibernetska varnost, urjenje, iskanje kadrov, zdravstvo ter reševanje.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button