Kultura

120. obletnico rojstva praznuje mojster srhljivk Alfred Hitchcock

13. avgusta pred 120 leti se je rodil sloviti angleški režiser Alfred Hitchcock, ki se je v filmsko zgodovino zapisal predvsem kot mojster suspenza in srhljivke. Deloval je tako v času nemega kot tudi barvnega filma.

Hitchcock, znan predvsem po filmskih kadrih, ki pri gledalcih vzbujajo napeto pričakovanje, je v svoji več kot pol stoletja trajajoči karieri prejel številne nagrade. Med drugim zlati globus, več nagrad laurel in bafto za življenjsko delo. Petkrat je bil nominiran za oskarja za režijo, ki pa ga nikoli ni prejel.

Med njegovimi najbolj znanimi stvaritvami so Mož, ki je preveč vedel, Gospa, ki izginja, 39 stopnic, Rebecca, Psiho in Ptiči.

Britanski režiser, ki je večino svojih mojstrovin posnel v Hollywoodu, se je rodil v Londonu. Izobraževal se je pri jezuitih, pozneje pa študij nadaljeval na šoli za inženirje in navigatorje. Po končani šoli se je zaposlil v oglasnem oddelku nekega podjetja.

Hitchcockovo filmsko ustvarjanje se razteza od prvega, nedokončanega filma Številka 13 v letu 1922 do zadnjega Družinski grob iz leta 1976. Leta 1939 je odšel v Hollywood, kjer je ustvaril vrsto uspešnih filmov. Filmi z zapletenimi zgodbami, polnimi prevar, pretvarjanja, humorja in groze so bili njegov zaščitni znak.

V svojih filmih je želel podati povsem neverjetno zgodbo, povedano na način, da se gledalcu zdi, da se mu prav to lahko zgodi že naslednji dan. Za glavne vloge žensk je rad izbiral med plavolasimi igralkami, kot so bile Grace Kelly, Tippie Hedren in Kim Novak, v številnih filmih pa je tudi sam odigral stransko vlogo in jih je tako s svojo bežno pojavitvijo zaznamoval na poseben način.

Hitchcock je umrl 28. aprila 1980 v Los Angelesu. S svojimi kultnimi filmi je vplival na številne poznejše ustvarjalce srhljivk. Njegovi filmi so doživeli tudi vrsto novih obdelav in različic

 STA
 Studio publicity still [Public domain], via Wikimedia Commons

Sorodni članki

Back to top button