ZdravjeŽivljenjski slogZnanost

Narcisi: Kako jih opaziti in prepoznati?

Narcistična motnja je v sodobni družbi vse bolj pogosta. Sama motnja pa lahko velikokrat ne vpliva samo na posameznika, pač pa tudi na njegove družinske, prijateljske in partnerske odnose.

Tako kot številne oblike psiholoških zlorab, je lahko tudi narcistična zloraba nevarno subtilna in zahrbtna. Ravno zato si je pomembno zastaviti vprašanje: Kdo je narcis?

Raziskovalci so narcistično osebnostno motnjo opredelili kot stanje duševnega zdravja, v katerem imajo ljudje nerazumno visok občutek lastne pomembnosti.

Če smo v razmerju (pa najsi gre za prijateljsko ali partnersko razmerje) z narcisom, lahko to vodi do resne travme, sploh če nismo seznanjeni z opozorilnimi znaki in načini, kako obvladati situacijo. Če te skrbi, da je tvoj prijatelj ali partner narcis in bi lahko bil nagnjen k narcistični zlorabi, smo zate v tem članku zbrali nekaj opozorilnih znakov, na katere moraš biti pozoren.

narcisi, narcistična motnja, družba, odnosi, čustva
Narcisi s svojo psihološko motnjo ne vplivajo samo nase, pač pa na celotno okolico.

1. Zahtevajo takojšnje zadovoljstvo

Pri narcisih hitro ugotovimo, da so vase zagledani in egocentrični. Ves čas tudi pričakujejo, da bomo njihove potrebe izpolnili takoj. Če se vse ne odvije po njihovih željah, se lahko hitro znesejo nad nami, tudi če gre za zelo banalne in vsakdanje stvari.

2. Upravičenost je njihov cilj

Narcisi od drugih pogosto pričakujejo izjemno obravnavo. V njihovih glavah se svet vrti samo okoli njih. Če želiš to še posebej opaziti, poskusi opazovati njihovo vedenje, kadar so v interakciji z drugimi. S svojimi zahtevami ostale brez težav spravijo v zadrego in glasno opozarjajo na njihove napake.

3. Radi govorijo o sebi

Kateri je najlažji način, da zasledimo narcistično osebnost? Preveri, ali raje govorijo ali poslušajo. Narcis o sebi rad govori predvsem pretirano in navdušeno. Če to prevladuje v vaših pogovorih, potem je to močan znak narcizma.

4. So nezanesljivi

Še en način za odkrivanje narcistične motnje in zlorabe se lahko pokaže v dejanjih. Številni narcisi namreč ne delujejo v skladu s svojimi obljubami in besedami. Brez težav prelomijo obljube in ne izpolnijo nobenega dogovora. 

5. Manipulirajo in ne občutijo krivde

Nekateri narcisi izrabljajo svoje partnerje, prijatelje in sodelavce, da bi zadovoljili svoje osebne potrebe, uresničili svoje ambicije in prikrili svoje pomanjkljivosti. V tem ne vidijo nič slabega, saj jim primanjkuje empatije, nekateri narcisi pa imajo še tako imenovano ‘kognitivno empatijo’. Na intelektualni ravni razumejo, kako se počutijo drugi, da to lahko uporabijo za manipulacijo z njimi.

6. Kršijo pravila

Narcisi ponavadi verjamejo, da sami postavljajo svoja pravila. Redko jim je mar, kakšni so predpisi in meje okoli njih in verjamejo, da bi se vsi okoli njih morali držati pravil, ki jih narekujejo oni sami.

narcisi, narcistična motnja, narcistična zloraba
Narcisi si brez težav nadenejo krono v družbi z mislijo, da se vse vrti okoli njih.

Še nekaj pogostih vprašanj o narcističnem vedenju

  • Ali narcis lahko ljubi? Strokovnjaki pravijo, da je to sicer možno, vendar bo najverjetneje šlo za drugačno ljubezen, kot jo doživljamo drugi ljudje. Narcisi bodo svojega partnerja pogosto želeli imeti v lasti, kar pa zagotovo ne prinaša enakopravnega odnosa, ki bi temeljil na zaupanju in medsebojnem spoštovanju.
  • Ali narcis ve, da nas prizadene? Nekateri strokovnjaki trdijo, da se narcisi sicer zavedajo svojega škodljivega vedenja, vendar se odločijo, da jim je vseeno, dokler na koncu dobijo, kar želijo. Na koncu nad kakršnimi koli občutki krivde ali obžalovanja prevlada njihova sebičnost.
  • Kaj nas privlači na narcisih? Narcisi lahko na prvi pogled delujejo zelo samozavestni, kar je lahko privlačna lastnost pri iskanju partnerja ali prijatelja. Pogosto se zgodi, da narcisi uporabijo svoj šarm in duhovitost, da k sebi privabijo ljudi, s katerimi potem enostavno manipulirajo.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button