Življenjski slog

Dostop.si svetuje (summer edition): poletni piknik 101

Poletje je popoln čas za piknike. Še prehitro bomo spet nergali, da je hladno – zato lepo vreme izkoristimo zdaj. Preveri nekaj predlogov, kako pripraviti poletni piknik, o katerem se bo govorilo še dolgo v jesenske dni.

Prostor

Piknik lahko prirediš pravzaprav kjerkoli. Od tvojih želja je odvisno, če potrebuješ mizo, klopi ali stole, žar … Poletni piknik pa se seveda lahko odvija tudi pod milim nebom – na poletno veseli zeleni travi, na odejicah.

Dekoracija

Ker obstaja Instagram, seveda vsi želimo, da naša pogostitev izgleda vredna ovekovečenja za vse večne čase. Pa tudi če pozabimo na družbena omrežja, je preprosto lepo pripraviti estetski piknik. Lahko izbereš temo ali pa samo okvirno barvno shemo piknika in nato skombiniraš dekoracijo.

Cenovno ugodno dekoracijo (od kozarčkov, pribora, prtičkov, prtov, girland, lampiončkov …) najdeš v trgovinah, kot so Tedi, Kik in Pepco. Pri tem pa seveda pomisli tudi na okolje in se izogibaj nepotrebni plastiki ter, kar se da shraniti, prihrani za prihodnji poletni dogodek. Morda si lahko kaj tudi sposodiš od koga, ki je pred kratkim organiziral piknik.

Ne pozabi tudi na sezonsko dekoracijo, ki se ti ponuja. Narava kar kliče po tem, da jo uporabiš. Naberi sveže cvetje in ga uporabi za ljubko okrasitev.

piknik, poletni piknik, hortenzije, rože
Odlična sezonska cvetlica za okrasitev so hortenzije.

Hrana

Lahko se odločiš za staro poletno klasiko in gostom postrežeš dobrote z žara. Tem pridruži vnaprej narejene solate, omakice in svežo poletno zelenjavo. Lahko pa se odločiš tudi za kaj bolj prijaznega visokim temperaturam. Pripravi hladne prigrizke, kot so grisini oviti s pršutom, ohlajene skutne tortice in osvežilni sladoled.

Pijača

Ko je poskrbljeno za hrano, je seveda potrebno poskrbeti tudi za pijačo. To izberi na podlagi želja povabljenih. Ob tem pa ne pozabi na izvirne načine, kako poskrbeti, da kljub visokim temperaturam pijača ostane hladna. Kupiš lahko nekaj vreč leda, jih streseš v večjo posodo (ali recimo samokolnico) in mednje položiš steklenice in pločevinke.

Druga simpatična ideja je, da se poigraš z ledenimi kockami. Te lahko oplemenitiš s sadnim sirupom, kot je malinovec, kakšnim žganjem, limoninim sokom ali sadjem. Sadje, kot je grozdje, lahko zmrzneš tudi brez modelčkov za led – grulice pa bodo potem poskrbele za odlično (in užitno) hlajenje.

poletni piknik, bovla
Goste lahko presenetiš tudi s sadno bovlo – ta je lahko brezalkoholna ali podkrepljena s penino, rumom …

Zabava

Piknik je lahko prav to – samo piknik – ali pa mu dodaj še kakšno zabavno aktivnost. Pomerite se lahko v ekipnih športih (morda odbojka ali klasičen beer pong?), v družabnih igrah, skupaj si lahko ogledate kakšen film … V vsakem primeru pa poskrbi, da nekdo prinese prenosni zvočnik, da bo za dobro vzdušje skrbela tudi dobra glasba.

In seveda – zaščita!

Poletni piknik lahko dokaj hitro dobi grenak priokus, če gosti domov odidejo v slabšem stanju, kot so nanj prišli. Pa tokrat ne mislimo na kakšen manj siguren korak, ampak na pike komarjev ter opečeno kožo.

S tem namenom se opremi s svečami proti komarjem in kremo za sončenje za goste, glede na lokacijo piknika pa poskusi zagotoviti tudi ustrezno senco.

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button