Življenjski slog

Kako lahko novo leto lepo preživiš tudi brez poljuba ob polnoči?

Novoletni večer je lahko poln mešanih občutkov. Po eni strani si vesel, da se ti ponudi priložnost, da se lepo urediš in pozabavaš s prijatelji, hkrati pa marsikomu novo leto predstavlja muko. Biti edini samski, obkrožen s samimi pari je namreč lahko prav naporno.

Vsak izmed nas je kdaj verjetno že doživel, kako je biti peto kolo. Posebej je to neprijetno ob večjih dogodkih kot je praznovanje novega leta. Če si samski ali pa je tvoj partner/ica daleč stran, je lahko opazovanje samih parov malce nerodno ali celo neprijetno. Ob polnoči so vsi pripravljeni na pravi silvestrski poljub, tebi pa je ob tem nerodno, saj ne veš kaj bi sam s sabo. S pravo strategijo in nekaj samozavesti pa lahko “osvojiš” trenutek in ga uživaš kot bi ga (ali celo bolj), če bi doživel poljub ob polnoči.

Ima silvestrski poljub tradicijo?

Tradicija poljubljanja ob polnoči na novoletni večer se pojavlja že stoletja. Sega daleč nazaj v Rimsko cesarstvo, ko naj bi se ljudje poljubljali med vsakoletnim festivalom boga kmetijstva, Saturna. V preteklih desetletjih je bil novoletni poljub populariziran – predvsem v pop kulturi in zato se danes mnogim zdi, da je nujno potreben.

Novoletni večer, novo leto, peto kolo, praznovanje novega leta, poljub ob polnoči, prijatelji, selfie
Čeprav ima polnočni poljub dolgo tradicijo, naj ti to ne pokvari novoletne izkušnje.

Četudi staro izročilo pravi, da poljubljanje ob polnoči prinaša srečo, verjamemo, da je sreča odvisna od nas samih in od tega, kaj bomo za doseganje naših ciljev naredili. Licencirana klinična socialna delavka in strokovnjakinja za človeške odnose dr. Darcy Sterling namesto pobega v stilu Pepelke predlaga, da ob polnoči preko telefona vsem bližnjim sporočiš, da jih imaš rad. Odloči se, da bo tvoje prvo opravilo v novem letu odražalo prednostne naloge prihajajočega leta s tem, da se obrneš na ljudi, ki ti pomenijo največ. Zaželi jim vse dobro in jim sporoči, da misliš nanje. Preden boš vedel, bo minil čas poljubljanja in ponovno se bo začelo običajno druženje in pogovarjanje med zbrano družbo.

Združi moči s prijatelji ali praznuj sam

Moči združi z drugimi prijatelji, ki ob sebi nimajo “boljše polovice”. Tako se boste namesto izstopanja počutili kot del ekipe. Če misliš, da ti bo res neprijetno, se lahko praznovanju povsem odpoveš. Nikjer ne piše, da moraš novo leto dočakati s prijatelji. Če bo tvoja prva odločitev v letu to, da delaš po svoje in se ne oziraš na pričakovanja družbe, se letu obeta dober začetek.

Novoletni večer, novo leto, peto kolo, praznovanje novega leta, poljub ob polnoči, prijatelji, selfie
Neroden trenutek lahko prekineš z veselo zdravico.

Sebe postavi na prvo mesto

To, da si v zvezi, ne predstavlja nobene predispozicije za srečo. Edina oseba, ki jo moraš imeti rad na ta novoletni večer, si ti. Medtem ko se vsi ostali poljubljajo, izkoristi priložnost in naredi slavnostni selfie. Hitro po tem bodi pobudnik za novoletno nazdravljanje s penino.

Ne glede na to, če boš novo leto dočakal na zabavi ali doma, naj bo novoletni večer odsev tega, kako želiš ravnati v letošnjem letu. Privošči si prijaznost in pozabi na negativne občutke, ker jih ne potrebuješ.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button