Življenjski slog

Telesna govorica: kako lahko ugotoviš, če je partnerju še kaj do tebe?

Kako prepoznati, da tvoja zveza stagnira? Si že kdaj slišal, da dejanja pomenijo več kot besede? To zagotovo drži v primeru nebesednih telesnih znakov. Tukaj je nekaj nasvetov, kako skozi govorico telesa prepoznati, da tvoj partner izgublja zanimanje zate.

Večina iskric enkrat ugasne. Nekatere se razvijejo v stalni plamen, nekatere pa počasi ugašajo. Kateri so tisti znaki, ki ti dajejo vedeti, da tvoj partner morda izgublja zanimanje zate? Vse, kar moraš poznati je telesna govorica.

Pomanjkanje očesnega stika

Dosledne raziskave ugotavljajo, da zaljubljenci veliko časa porabijo za globoko gledanje v oči drug drugega. Če tvoj partner očesni stik vzpostavlja zgolj redko ali umakne pogled kakor hitro ga pogledaš, bi to lahko bil pokazatelj nezanimanja.

Manj dotikanja

Tako imenovani povezovalni dotiki so dotiki, ki med osebami navezujejo nek kontakt – držanje za roke, roka čez ramo, objemanje okoli pasu ali odlaganje roke na nogo partnerja. S temi dotiki zunanjim opazovalcem pokažeš, da si z nekom skupaj in si nanj navezan, njihovo pomanjkanje pa kaže na to, da si partner ne želi tako osebnih in bližnjih dotikov.

zveza, par, partner, zaljubljenci, navezanost, nestrpnost, nezainteresiranost
Majhni dotiki in držanje rok izkazujejo pozornost in navezanost.

Lažni nasmehi

Pristni nasmehi (v psiholoških krogih imenovani Duchenne nasmehi) v delovanje ustnic vključijo tudi oči, ki jih iskren nasmeh doseže. Oči se na vogalih zožijo in so pokazatelj resnične sreče. Medtem ko v lažnih nasmehih oči niso vključene. Neiskreni nasmehi kažejo na to, da oseba ni resnično srečna. Ko naslednjič prejmeš nasmeh, bodi pozoren, kako iskreno deluje.

Nestrpnost

Se ti zdi, da je tvoj partner med vajinimi interakcijami nestrpen oz. kaže znake nekakšne nemirnosti? To se lahko kaže z odrezavim odgovarjanjem, ponavljajočimi se vznemirjenimi gibi … Z vsem tem ti lahko podzavestno kaže, da nima časa za vajino komunikacijo.

Neposredna telesna govorica

Ko želijo ljudje vzpostaviti osebno povezavo, je to neposredno vidno, saj svoje telo opazno nagibajo k sogovorniku, se nagibajo proti njemu ali njegovo obnašanje celo zrcalijo.

zveza, par, partner, zaljubljenci, navezanost, nestrpnost, nezainteresiranost
Posnemanje drže in kretenj druge osebe je znak, da se nekdo počuti povezanega s tabo.

Nezainteresiranost med pogovori

Če nekdo med vajinim pogovorom nenehno gleda stran, predvsem, ko želiš z njim vzpostaviti očesni stik, je to razlog za preplah. Če med pomembnimi in osebnimi pogovori uporablja svoj telefon, je vajina zveza verjetno ogrožena.

Obrazna asimetrija

Nekoliko manj opazni kazalniki nezadovoljstva se izražajo skozi asimetrijo, ki jo izkažemo skozi asimetrično obrazno mimiko. Najsi bodo to usta, potegnjena v eno stran, zavijanje z očmi ali splošen pogled začudenja. Ko nam je nekdo resnično všeč, naši obrazi izgledajo simetrično in pozitivno.

Kako in kdaj ukrepati?

Če si pri več zgoraj zapisanih znakih prepoznal svojega partnerja, je verjetno čas za razmislek in pogovor. Če se imata resnično rada, vedno obstaja primerna rešitev za povrnitev stare iskrice.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button