Življenjski slog

Zakaj bi kdo varal, medtem ko obstajajo odprta razmerja?

Varanje je prisotno povsod, tako med nami, kot tudi v svetu slavnih. Zakaj pa se ljudje preprosto raje ne odločijo za odprto razmerje?

Vedno bolj smo svobodomiselni in pojavljajo se konstrukti, kot so odprta razmerja – ljudje pa še vedno na veliko varajo. Zakaj bi prizadeli nekoga, ki ga imamo radi, ko pa bi lahko imeli sporazumno odprto razmerje? Zdaj, ko so takšne zveze in podobne oblike bigamije vedno bolj sprejete, varanje izpade še toliko bolj neokusno in zastarelo. Zakaj pa nezvestoba ne upada?

Tudi v odprtih razmerjih se lahko vara

Varanje je nekaj, kar se lahko zgodi v vsaki zvezi, pa naj bo ta še tako odprta. Tako kot tradicionalna razmerja tudi nemonogamna partnerstva temeljijo na monogamnem sporazumu ali nizu pričakovanj in meja, ki naj bi jih spoštoval vsak partner. In vsako kršitev tega sporazuma bi lahko obravnavali kot varanje.

Za razliko od monogamnih zvez, kjer je osrednje pravilo običajno, da je varanje velik ne-ne, imajo odprta razmerja meje zastavljene nekoliko drugače. Seveda je vse odvisno od para – nekateri si povedo o vseh svojih skokih preko plota (ki to v resnici niso), ostali tovrstno vedenje zadržijo zase.

par, zveza
Varanje je vsako kršenje “pravil”, dogovorjenih s partnerjem/partnerji.

Če sta s partnerjem v odprti zvezi recimo dogovorjena, da lahko videvata samo eno drugo osebo, je potem varanje lahko srečevanje s komerkoli, ki ni ta oseba. Ne glede na to, ali gre za kršitev odprte ali zaprte zveze, se torej vedno lahko vara.

Odprta razmerja niso mogoča vedno

Četudi se zdi, da so odprta razmerja vedno bolj pogosta in sprejeta, vsekakor ne postajajo norma. Mnogi si odprtih razmerij preprosto ne želijo, sama po sebi pa ta običajno niti ne pomenijo seksa kar vsenaokrog.

par, zveza
Vsake monogamne zveze se ne da spremeniti v odprto, ker si tega marsikdo ne želi.

Odnosi in ljudje smo lahko zelo zapleteni

Morda ni presenetljivo, da se varanje v odprtih razmerjih običajno zgodi iz bolj ali manj istih razlogov kot dobro staromodno prešuštvo. Ko zveza (odprta ali zaprta) več ne funkcionira, kot bi morala, se varanje pogosto zdi preprosteje, kot odkrit pogovor o situaciji. Do varanja pa mnogokrat pride tudi zato, ker vemo, da partner na našo idejo preprosto ne bi pristal, in prepovedano raje storimo na skrivaj.

V osnovi običajno varamo zaradi udobja, lenobe, sebičnosti ali kombinacije vseh treh. Temu, da bi obstajalo več odprtih razmerij, pa med drugim kljubuje tudi dejstvo, da mnogi ne želimo deliti svojih partnerjev.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button