Tehnologija

Še en slovenski mobilni ponudnik bo prenehal z uporabo tehnologije 3G

Drugi največji telekomunikacijski operater v državi A1 Slovenija bo s 30. junijem prenehal uporabljati mobilno omrežje 3G, so sporočili iz družbe. S tem v operaterju sledijo Telekomu Slovenije, ki je to storil lani jeseni. V A1 Slovenija obenem pravijo, da pospešeno izvajajo gradnjo omrežja 5G.

V podjetju, ki je del avstrijske telekomunikacijske skupine A1, so v sporočilu za javnost pojasnili, da z opustitvijo uporabe tehnologije 3G sledijo globalnim trendom v panogi. Pravijo, da je evolucija mobilnega omrežja iz tretje v četrto in peto generacijo sestavni del tako strategije podjetja kot strategije razvoja mobilnega omrežja.

Uporabniki spremembe po zagotovilih iz A1 Slovenija ne bodo občutili. Že v preteklih letih sta namreč omrežje 3G nadomestili sodobni in zanesljivi omrežji 4G/LTE in 5G.

V A1 Slovenija so navedli, da nadaljujejo z vzpostavitvijo omrežja 5G. Vzporedno s širitvijo omrežja povečujejo tudi zmogljivosti za podporo velike rasti mobilnega internetnega prometa.

Po navedbah drugega največjega telekomunikacijskega operaterja v državi z omrežjem 5G danes pokrivajo 70 odstotkov prebivalstva, do konca leta 2025 pa bo na voljo 98 odstotkom prebivalcev.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button